Marul ve Buğday'dan sonra Uzay'da çiçek yetiştirildi

Amerikan Ulusal Uzay Ajansı (NASA), geçtiğimiz aylarda uzayda yetiştirilmeye çalışılan bitkilerle ilgili yayınladığı açıklamada, zinya çiçeği tohumlarının ISS’e “güzellikleri yüzünden değil, sahip oldukları özellikler yüzünden götürüldüğünü” dile getirmişti.

Marul ve Buğday'dan sonra Uzay'da çiçek yetiştirildi

NASA yetkilileri, “Bu çiçek sayesinde astronotlar yerçekimsiz ortamda bitkilerin nasıl büyüyüp çiçek açtığını gözlemleyebilecek” demişti.

Astronot Scott, Aralık ayında yetiştirmeye çalıştığı zinya çiçeklerinin oldukça kötü durumda olduğunu gösteren bir fotoğraf paylaşmış ve “Çiçeklerimiz pek de iyi durumda değil. Bu bir gün Mars’a kurmaya çalışacağımız koloni için kötü bir haber olabilir” demişti.

EN SON MARUL VE BUGDAY YETİŞTİRİLMİŞTİ

Astronot ve kozmonotlar geçmişte ISS’de başarıyla marul ve buğday yetiştirmeyi başarmıştı. Ancak uzmanlar şimdiye dek bir bitkinin uzayda çiçek açmasını sağlamayı başaramamış olduklarını ve bu zinya çiçeğinin açmasını önemli bir başarı olarak gördüklerini söyledi.

ISS’in sebze yetiştirme programının lideri Trent Smith yaptığı açıklamada, “Zinya bitkisi maruldan çok daha farklı. Bu bitki çevresel koşullara karşı çok daha hassas, büyümesi maruldan çok daha uzun zaman alıyor, 60 ya da 80 gün sürüyor. Bu nedenle büyütmesi oldukça zor bir bitki” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler