New Horizons, fırlatıldıktan 9 yıl 6 ay ve yaklaşık 14 milyar 484 milyon kilometre yol yaptıktan sonra, 1930 yılında keşfedilen Plüton'a yakın uçtu.
Plüton'a bugüne kadarki en yakın uçuşunu saniyede 14 kilometre hızla gerçekleştiren uzay aracı, gezegenin en büyük uydusu Charon'a da 28 bin 800 kilometre yaklaştı.
New Horizons'un uçuş ekibindeki bilim adamları, saatte 49 bin 567 kilometre hızla ilerleyen uzay aracının Plüton'a gerçekleştirdiği alçaktan uçuşu, Maryland'daki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarında aileleriyle büyük bir heyecan içinde izledi.
Plüton'un yüzeyi hakkında bilim adamlarına bilgi sağlayacak yeni görüntüler alan New Horizons, "Görkemli Plüton'dan Önizleme" başlığıyla bir fotoğraf paylaştı.
Sosyal medyada uçuşa ilişkin paylaşımda, "Merhaba Plüton! Sana en yakın durumdayız. Herkesi kutlarız", fotoğrafın altında ise "Cüce gezegen, 9 yıldır 3 milyar mil (4 milyar 828 milyon 32 bin kilometre) yol kat eden New Horizons uzay aracımız aracılığıyla dünyaya bir aşk notu gönderdi. Bu fotoğraf, bugün yapılacak en yakın uçuştan önce alınan son ve en detaylı görüntü" ifadesine yer verildi.
9 YIL 6 AYDIR GÖREV YAPIYOR
NASA'dan yapılan açıklamada ise gezegenin yüzey uzunluğunun yaklaşık 12 bin 400 kilometre olduğu bildirildi.
New Horizons'un uçusunda görev alan bilim adamı Bill McKinnon da 1930 yılından bu yana Plüton'un büyüklüğünün tartışma konusu yapıldığını belirterek, "Son görevden sonra bu soruyu geride bırakmaktan mutluyuz" ifadesini kullandı.
Öte yandan NASA'nın, Plüton ve beş uydusuna ait gözlemin ardından bazı fotoğraflar paylaşmayı planladığı açıklandı.
Güneş sistemindeki yolculuğuna 19 Ocak 2006'da Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılarak başlayan New Horizons, 9 yıl 6 aydır görev yapıyor.
New Horizons, Plüton dışında uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'da da keşiflerde bulunuyor.
Kaynak: AA
Kaynak: Diyarbakır Söz