Mardin'in antik kenti Dara'da yapılan kazı çalışmalarında ahır olarak kullanılan alanın, 6. yüzyılda Roma döneminde ait su sarnıcı olduğu ortaya çıktı.
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Nusaybin yolu üzerinde bulunan 3 bin yıllık antik kent Dara Harabelerinde kazı çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
6. yüzyılda Roma Garnizon kenti Dara'nın büyük kısmının köy evlerinin altında kaldığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:
"Dara'da kazı çalışmaları devam ettikçe Roma ve Pers dönemine ait eserlerin de açığa çıkmaya devam ediyor. En son yapılan kazılarda Roma döneminden kalma su sarnıcı 18 metre derinliğinde, 15 metre genişliğinde. Burası toprak ile dolmuştu, boşalttık. Yıkılan tabanı Koruma Kurulu Müdürlüğünün projesi kapsamında onarıldı."
"MİSAFİRLERİN SU İHTİYACI KARŞILANIYORDU"
Roma ve Pers döneminde Mardin'den gelen misafirlerin su ihtiyaçlarının bu sarnıç sayesinde giderildiğini belirten Erdoğan, "Bu sarnıcın ilginç tarafından birisi de şehrin 4 kilometrelik batı kısmındaki surun hemen arkasında kalmış olması. O dönemde Mardin tarafından gelen misafirler şehrin içine alınmasa bile onların su ihtiyaçlarını gidermek için yapıldığını düşünüyoruz." diye konuştu.
Sarnıcın, Ocak 2017'de turizm kazandırılacağını ifade eden Erdoğan, Dara kentindeki kamulaştırma çalışmalarının bitmesi durumunda Türkiye ve Mardin turizmine önemli katkı sunacaklarını vurguladı.
"MARDİN'İN TURİZM İLE TANINMASINI İSTİYORUZ"
Mardin'in kültürel çeşitliliği inanılmaz şekilde zengin olduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biz bu zenginliğin görülmesi, bu zenginliğin ziyaret edilmesi için çalışıyoruz. Mardin'in bu değerleriyle birlikte dünyaya tanıtılmasını hedefliyoruz. İlk yerleşim zamanından günümüze kesintisiz bir kültürel zenginliğe sahip alanların bilinmesini ve görülmesini istiyoruz. Mardin'in turizmle tanınmasını bekliyoruz."
Kaynak: Diyarbakır Söz