Alimler ve Medreseler Birliği tarafından birçok ülkeden alimlerin katılımıyla "7'nci Alimler Buluşması" programı düzenlendi. Düzenlenen programa katılan alimler, bu tür buluşmaların ümmetin vahdetine vesile olabileceğinin altını çizerken toplumun öncüleri olan alimlerin görev ve sorumluluklarına dikkat çekti.
İslam'ın ümmetin birliği ve beraberliğine çok önem verdiğini hatırlatan Irak Alimler Meclisi Genel Başkan Yardımcısı Şeyh Reşîd, "İslam'ın halk üzerinde tesiri kalmadığından bu birlik ve beraberlik yok olmuş. Şu anda İslam hâkim durumda değil. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi de aramıza ekilmiş ırkçılık ve taassup tohumlarıdır. Bizleri bu tür şeylerle kandırmak istiyorlar. Bunun sonucunda ümmetin dağılmasını, birbirinden uzaklaşmasını ve zayıflamasını hedefliyorlar. Fakat Kur’an bizleri beraber Allah’ın dinine sımsıkı sarılmamızı emrediyor. Eğer Allah’ın dinine birlikte sımsıkı sarılırsak o zaman güç elde etmiş olur, üstünlük ve başarıya ulaşabiliriz." dedi.
"ARAMIZDAKİ BİRLİK VE BERABERLİK ANCAK İSLAM İLE OLUR"
Müslümanların bu tür toplantı ve buluşmalara çok ihtiyacının olduğunun altını çizen Şeyh Reşîd, "Biz alimler ancak mesajlarımızı böyle ulaştırabiliriz. Çünkü alimler önder, rehber, yönetici ve başkandırlar, toplum arasındaki seçkin kişilerdir, Peygamberlerin varisleridir. Eğer alimler mesajlarını bu tür vesilelerle ümmete duyurabilirlerse o zaman onların müspet bir etki ve tesirleri olacaktır. Böylece bu halk ve toplum tekrardan rablerine yönelerek birlik ve beraberliklerini koruyabilecek, güçlenebilecekler." ifadelerini kullandı.
Şeyh Reşîd, "Müslümanlar bin yıldan fazla bir süre insanlığa önderlik etmiş, dünyaya hükmetmişken Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberlik yok olduktan sonra etkisiz oldu. Hatta artık Alimler bile bir araya gelemiyor oldu. Fakat şimdi görüyoruz ki bu ümmet tekrardan dirilecek ve birleşecek. Halkın tekrardan İslam’a yönelmek istediğini görüyoruz. İnşallah bu ümmet tekrardan uyanacak ve başarı olacaktır. Aramızdaki birlik ve beraberlik ancak İslam ile olur." şeklinde konuştu.
"İSLAM, TAM MANASIYLA KÂMİL BİR DİNDİR VE OLDUĞU ŞEKLİYLE DE TEBLİĞ EDİLMESİ LAZIM"
Toplumun gün geçtikçe İslam'dan uzaklaştığını ve buna karşılık özellikle alimlerin tebliğ görevini icra ederken Peygamberimizi örnek almaları gerektiğine vurgu yapan Erbil alimlerinden Dr. Dilêr Simaqeyî ise şunları söyledi:
"Günümüzde görüyoruz ki toplum gün geçtikçe İslam ve Allah’ın şeriatından uzaklaşıyorlar. Toplumun tekrardan İslam’a yönelmesi ve İslam’ı onlara tanıtmak Alimlerin görevidir. Alimler bu görevlerini çok güzel bir şekilde yerinde getirmeleri; toplumu tekrardan İslam’a yönlendirmek ve İslam’ı en güzel şekilde, anlaşılabilir bir dil ve yumuşak sözle halka ulaştırmak için atacakları adımlarda Peygamber Sallallahu Aleyhivesellemi örnek almaları lazım. Fakat maalesef alimlerin halktan, toplumun da gün geçtikçe İslam’dan uzaklaştığını görüyoruz."
Simaqeyî, "Peygamberimiz, alimlerin Peygamberlerin varisleri olduğunu buyuruyor. Bundan dolayı Allah’ın Peygamber’ine gönderilen mesajları topluma iletmeleri lazım. Alim ve davetçiler bu mesajı da güzel bir şekilde iletebilmek için her şeyden önce peygamberin ahlakıyla ahlaklanmalı, Allah-u Teala'nın buyurduğu gibi bu tebliği hikmetli ve güzel bir şekilde yapmaları lazım. Ancak böyle halkı tekrardan İslam’a, içinde eksikliğin olmadığı dine yöneltebilirler. İslam’da ne eksiklik var ne de fazlalık. Tam manasıyla kâmil bir din. Var olduğu şekliyle tebliğ edilmesi lazım." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz