AGOS gazetesi genel yayın yönetmeni Hrant Dink, 9 yıl önce kör kurşun hedefi sonrasında hayatını kaybetmişti. Aradan geçen 9 yıl sonrasında yarın İstanbul'da Hrant Dink adına tören düzenlenecek! Hrant Dink'in ölümünün 9. yıl dönümü anılacak. Ölüm yıl dönümü sebebiyle törenden mütevellit kapalı olan yollar açıklandı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yarın Şişli Halaskargazi Caddesi'nde düzenlenecek "Hrant Dink Ölüm Yıldönümü" anma programı nedeniyle saat 11.00'den anma etkinliğinin bitimine kadar, Tavukçu Feti Sokak, Saksı sokağın Ergenekon Caddesi girişi, Pangaltı 2236 nolu ışıklar, Özgür Sokak ve Zafer sokaklarının Şişli istikametleri trafiğe kapatılacak.
Kapatılan yollar nedeniyle Taksim’den gelen trafik akımı Valikonağı Caddesi'ne, Şişli istikametine gitmek isteyen sürücü ve yayalar, Valikonağı ve Rumeli Caddesi Osmanbey Kavşağı'ndan Şişli istikametine, Şişli istikametinden gelen akım ise Osmanbey Kavşağı'ndan Ergenekon Caddesi istikametine yönlendirilecek.Hrant Dink kimdir?
Hrant Dink, 1954 yılında Malatya’da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa’daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.
Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O yıllarda, örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi.
Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.
Kardeşleriyle birlikte açtığı yayınevi ve kırtasiye işlerini sürdürürken, eşi Rakel’le kendileri gibi Anadolu’dan gelen kimsesiz ve yoksul çocukların yetiştiği Tuzla Ermeni Çocuk Kampı’nı yönetmeye başladı. Açılışından 21 yıl sonra kampa devlet el koydu. Askerliğini DenizliPiyade Alayı'nda sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı.
Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi’ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak önyargılar kırılır" diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı. Yazılarında Türkiye'deki her etnik topluluğun barış içinde yaşaması gerektiğinin altını çizen Dink, aynı zamanda Ermeni cemaatinin patrikhane dışında sivil bir merkezi olması gerektiğini de söylüyordu.
Kaynak: Diyarbakır Söz