Anayasa Mahkemesi, 2009’da Viranşehir Belediyesi Başkanıyken başlatılan KCK operasyonları kapsamında tutuklanan ve bu davadan hüküm giydiği için milletvekilliği düşürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven’in yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez buldu.
KCK Ana Davası’nda yargılanan Kürt siyasetçilere verilen cezasının Yargıtay tarafından onanmasıyla Güven’in avukatları, Anayasa Mahkemesi’ne adil yargılanma hakkının, örgütlenme özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlali yönünde bireysel başvuruda bulundu.
KABUL EDİLEMEZ BULUNDU
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvurunun incelenmesi sürerken, verilen cezanın 4 Haziran’da Meclis Genel Kurulu’na getirilmesiyle, Güven ve aynı dosyadan HDP Milletvekili Musa Farisoğulları ile MİT TIR’ları dosyasında hüküm giyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Güven’in başvurusunun incelenmesini tamamlayan Anayasa Mahkemesi, adil yargılama hakkı kapsamında tercüman yardımında faydalanmama yönünde yapılan ihlal başvurusunda ihlalinin olmadığına karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, tanık dinleme, sorgulama, bağımsız ve tarafsız mahkeme yargılanma hakkaniyette uygun adil yargılama hakkının ihlali yönündeki başvuruyu; “delilleri sunma ve temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine ilişkin açıklamalarda bulunma yönündeki yükümlülüğün yerine getirilmediği, dolayısıyla iddiaların temellendirilemediği sonucuna” ulaştı.
Anayasa Mahkemesi, örgütlenme, ifade özgürlüğü ve serbest seçim hakkının ihlaline ilişkin başlığı yapılan başvuruyu, Anayasa'da öngörülen temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin olmadığı veya müdahalenin ihlal teşkil etmediği kararına vardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz