Merkeze bağlı Savaşçılar köyünde arıcılık yapan 3 çocuk annesi Güler, iki yıl önce Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan (TKDK), yatırım bedeli 112 bin lira olan projesine 57 bin lira hibe aldı.
Güler, bu destekle, kovan sayısını 300'den 500'e, yıllık bal üretimini de 4 tondan 8 tona çıkardı. Köyde dağın yamacına bıraktığı kovanların her gün bakımını yapan Güler, yıllık bal üretimini 10 tona çıkarmayı hedefliyor.
Betül Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devlet desteği sayesinde eski kovanlarını yenileme imkanı bulduğunu, arıcı barakası ve işiyle ilgili makine ile ekipman aldığını söyledi.
Her geçen yıl kovan sayısını ve verimi artırdıklarını anlatan Güler, şöyle konuştu:
"Arıcılık zor bir iş. Bir kadın için daha zor. Önceden kadınlar ürkekti ve yapamazdı. Eşim arıcıydı, evlendikten sonra ben de arıcılığa başladım. Kendisi bana yardımcı oluyor. Çok güzel gidiyor. TKDK desteğiyle çok iyi yerlere vardık. Daha önce maddi durumumuz sınırlıydı. Şimdi imkanlarımız daha iyi ve bazı işleri daha rahat yapabiliyoruz. TKDK'nın destekleriyle hedefime adım adım ulaşıyorum. Hem çocuklarıma bakıyorum hem de arıcılık yapıyorum."
Güler, kovanların bulunduğu bölgeye çocuklarını da götürdüğünü ve onlara arıcı barakasında kitap okuttuğunu ifade etti.
- "5 yıl izleme süresi var"
TKDK Muş Koordinatörü Beytullah Uygur ise kurum olarak kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yaptıklarını vurguladı.
Kadınların, projelerin seçim kriterlerinde 10 puanlık avantajları bulunduğunu belirten Uygur, "Bize sunulan projelerde kadınlara öncelik tanıyoruz. Bu noktada Betül Güler'in de sunduğu proje, öncelik tanınarak desteklendi. Makine ekipmanları alındı, ödemesi yapıldı. 5 yıllık izleme süresine girdi. Her yıl bu işletmemizi ziyarete gidiyoruz." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz