Bedelli askerlik konusu geçtiğimiz günlerde tekrardan gündeme çıkmıştı. Bedelli askerlik çıkacak mı 2017 sorusu tekrardan sorulmaya devam ederken, en son olarak 2014'te gündeme çıkan ve askerliğini paralı olarak yapmak isteyenler için bedelli askerlik konusunda gelişmeler takip ediliyor. Başbakan Binali Yıldırım'a geçtiğimiz gün sunulan tasarı da bedelli askerliğin gidişatı konusunda bugün açıklama yapıld. Peki bedelli askerlik geliyor mu?
Gerek Irak'ta gerekse de ülkede devam eden terör operasyonlarından konuşmasında bahseden Başbakan Binali Yıldırım, bedelli askerliği henüz gündemde olmadığını vurguladığı açıklamasında "Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz" dedi.
Sıklıkla gündeme gelen bedelli askerlik sorusuna Başbakan Binali Yıldırım'dan yanıt geldi. Çankaya Köşkü'nde medya temsilcileriyle bir araya gelen Yıldırım, bedelli askerlik ile ilgili şu açıklamayı yaptı;
"BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile görüşmenizin ardından bedelli askerlik gündeme geldi. Ufukta böyle bir şey var mı?" sorusu üzerine Yıldırım, "Böyle bir şey yok. Bizim programımızda, Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Çünkü şu anda terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu, ağırlığımızı bu konuya vermiş durumdayız. Sayın Destici, böyle bir hususu gündeme getirdi, yani 'Bedelli olsa da bunlardan elde edilen parayı SMA hastalarına getirsek' diye bir temennisi oldu. Bizim ona karşılık bir cevabımız olmadı." ifadelerini kullandı.
Bedelli Askerlik Nedir ?
Zorunlu askerlik yükümlülüğü taşıyanların (20 yaşını doldurmuş sağlıklı her bir birey) mevcut bu askerlik süresini kısaltmak için nakit bedel ödemesine “bedellik askerlik” adı verilir. İşin temel mantığı budur. Şartları sağlayıp gereken ücreti ödediğiniz durumda bedelli olarak askerliğinizi yapabilir, kısacası askerden “muaf” olabilirsiniz. Peki bu koşullar neler ve kimler bedelli yapabilir ?
Kimler Bedelli Askerlik Yapabilir ?
Bedelli askerlik yapmanını iki farklı yolu vardır. Bunlar;
18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurtdışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu “hizmeti” tamamlayabilirler. Buna kısaca “dahte” denir. “Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler” şeklindedir.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.2011 senesinde yürürlüğe alınan 1111 sayılı askerlik kanununun geçici 46. maddesine göre; 29 yaşını bitirmiş (30 yaşından gün almış) olan ve ilgili ücreti ödeyen (30 bin TL) her kişi askerlik vazifesini yapmış sayılır. Yasanın ilgili madde düzenlemesiyle beraber 21 günlük temel askerlik eğitiminden de muaf olurlar.
Bedelli Askerlik Hakkında Sıkça Sorular Sorular
Bedelli askerlik hakkında sıkça sorular sorulara bu alanda yer verelim. Eğer ki sizin de aklınıza takılan bir yer varsa yazının altından yorum yaparak sorabilirsiniz. Elimden geldiğince, bilgim dahilinde yorumlarınıza en kısa sürede cevap vermeye çalışacağım. Siz aklınıza takılan bir soru var mı diye düşünürken ben bedelli askerlik hakkında en sık sorular sorulara geçeyim.
Soru: Bedelli askerlik yapabilmek için ödenmesi gereken miktar nedir?
Askerliğinizi bedelli olarak yapabilmeniz için ilgili kuruma ödemeniz gereken miktar 30,000 liradır. İstenildiği taktirde bu miktarın yarısı (15,000 TL) peşin, diğer yarısı ilk ödemeyi takip eden 6 aylık süre içerisinde yapılabilir.Soru: Bedelli askerlik başvurusu nereye yapılır?
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşıyorsanız bedelli askerlik başvurunuzu askerlik şubelerine, ülke dışında iseniz konsolosluklara şahsen yapmanız gerekir. Bedelli askerlik başvurusu vekaletle veya posta ile yapma şansınız yok. Şahsen yapmalısınız. Başvuru yapan kişiye ödemesi gereken tutar (30 bin TL) ve ödemenin yapılacağı banka bilgilerini barındıran bir belge verilir. Bedelli askerlik yapmak isteyen kişi bu belge ile beraber bankaya gidip ödemeyi gerçekleştirir. Ödemenin yapıldığına dair (30,000 liranın tamamı veya 15,000 lirası peşin geri kalanı ilk ödeme gününden itibaren 6 ay içerisinde olacak şekilde) bir asıl olmak üzere toplam üç nüsha dekontu, bedelli askerlik başvurusunu yaptığı yere götürür.Soru: Bedelli askerlik ödemesi zamanında yapılmazsa ne olur?
Kişinin bedelli askerlik yapabilmesi için gereken şartları taşımadığı anlaşılırsa, kişi ödeme yapmaktan vazgeçerse veya ilgili ödeme zamanında yapılmazsa bu kişi bedelli askerlik kapsamının dışına alınır. Bedelli askerlik kapsamı dışına alınan kişi önceden yapmış olduğu ödemeyi alabilmek için dilekçe ile başvuru yapmalıdır. Geri ödeme başvurusu, ödeme yaptıktan itibaren 6 ay içerisinde yapılmalıdır.Soru: Geri ödeme başvurusu yapan kişiler, ödedikleri parayı ne zaman geri alabilir?
Geri ödeme başvurusu talebi askerlik şubesi tarafından 90 gün içerisinde incelenir. İnceleme sonucu durum olumlu çıkarsa kişinin dosyaları bakanlığa iletilir. İlgili bedel bakanlık tarafından 1 ay içerisinde kişinin geri ödeme başvurusu içerisinde belirttiği hesaba yapılır.Kaynak: Diyarbakır Söz