Diyarbakır SUR ve Şırnak İdil'de vatandaşın güvenliği açısından devam sokağa çıkma yasakları ile birlikte operasyonlarında tam gaz devam ettiği açıklandı. SUR ve İdil'de devam eden operasyonlarda 2 askerin yaralandığı açıklanırken, çok sayıda teröristin de öldürüldüğü belirtildi
Sur ilçesinde 2 Aralık, İdil ilçesinde de 16 Şubat’ta ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürüyor. Sur’daki yasak, 89’uncu gününe girdi. İlçede teröristler 150-200 metrekarelik bir alana sıkıştırıldı. Zaman zaman güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışmaların da yaşandığı ilçeden bugün gün boyu dumanlar yükseldi.
1 ASKER VE 1 POLİS YARALANDI
İdil’de ise yasak 12’nci gününe girdi. Yeni Mahalle’yi temizleyen güvenlik güçleri, operasyonlarını Turgut Özal Mahallesi’nde yoğunlaştırdı. Bugün Sabah saatlerinde operasyona çıkan güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı. Çatışmada, 1 asker ile 1 polis yaralandı. İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
8 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde devam eden operasyonda 3 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Şırnak'ın İdil İlçesi'nde devam eden operasyonda 5 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.
Genelkurmay'ın açıklamasında Diyarbakır ve Şırnak'ta yürütülen operasyonlarda toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısının Sur'da 240 ve İdil'de 53 olduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki 'Önemli Yurtiçi Olaylar' bölümünde yer alan 27 Şubat gününe ait bilgiler şöyle: * Diyarbakır/Sur'da devam eden operasyonda; üç bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240'dır.), dokuz adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir. (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 245'dir.) * Şırnak/İdil'de devam eden operasyonda; beş bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 53'tür.), bir adet RPG-7 roketatar ele geçirilmiş,17 adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir. (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 210'dur.) * Şırnak'ta icra edilen operasyonda tespit edilen bir adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir. * Iğdır'da icra edilen operasyonda tespit edilen iki ayrı sığınakta, 16 adet Dragunov keskin nişancı tüfeği fişeği, 12 adet Kalaşnikof piyade tüfeği fişeği, bir adet dürbün, bir adet sırt çantası, bir adet uyku tulumu ve muhtelif yaşam malzemesi ile tıbbi malzeme ele geçirilmiştir. * Kırklareli'de bölücü terör örgütü propagandası yaptıkları tespit edilen yedi şahıs yakalanmış, yapılan aramalarda, bir adet av tüfeği, dört adet tabanca, bir adet kurusıkı tabanca, 54 adet tabanca fişeği, 69 adet kurusıkı tabanca fişeği, örgütsel doküman ve 120 gram kenevir tohumu ele geçirilmiştir.Sur, Diyarbakır'ın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Diyarbakır'ın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehri’nin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte,Karacadağ’ın lavları üzerine kurulmuştur. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.
Tarihi geçmişi; çok eskilere, MÖ 7500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğu görülmüştür.[kaynak belirtilmeli]
İlçede sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular,Osmanlılar ve 30’a yakın uygarlık hüküm sürmüştür.
İlçe çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olmuştur. İlçe bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman koruyabilmeyi başarmıştır. Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir ‘’Açık Hava Yazıtlar Müzesi’’ şeklinde sunmuştur.
Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir Şehrin Cizre'ye, Midyat'a, Nusaybin'e, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır
İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardin'e 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km² olup Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesidir.
Kaynak: Diyarbakır Söz