Sokağa çıkma yasağının süregeldiği Şırnak İdil'de PKK'lılar konusunda çok önemli gelişmelerin yaşandığı açıklandı. Şırnak İdil Cehennem Deresi mevkisinden sıvışmaya çalışan PKK terör örgütü mensupları ile güvenlik güçleri arasında çok büyük çatışma çıktığı ve çok sayıda PKK teröristin hava destekli operasyon sırasında öldürüldüğü açıklandı
İdil'de hendeklerin kapatılıp barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 16 Şubat saat 23.00'ten itibaren ilçe merkezi ile Dirsekli Köyü'nde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından, yaklaşık 4 bin polis ve jandarma özel harekat timinin katıldığı operasyonlar devam ediyor.
İdil ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Cehennem Deresi'nden gece yarısı ilçe merkezine kalabalık bir terörist grubu sızma girişiminde bulundu. Daha önceden bölgeden sızmayı önlemek için ilçe merkezi ile Cehennem Deresi arasındaki önemli noktalarda konuşlandırılan askeri timler, PKK'lıları fark etti.ÇATIŞMA SABAHA KADAR SÜRDÜ
PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışma yer yer sabaha kadar devam ederken, bölgeye karadan gece takviye askerler sevk edildi. Çatışmalar sırasında 9 PKK'lı öldürülürken, bölgeye sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Kobra helikopterler sevk edildi. Kobra helikopterler teröristlerin bulunduğu alanları yoğun ateş altına alıp, bombaladı.
Çatışmanın ardından bölgede arama tarama faaliyetinde bulunan güvenlik güçleri öldürülen 9 PKK'lının cesedini buldu. PKK'lıların cesetleri helikopterlerle İdil Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Bölgede öldürülen başka PKK'lının bulunup bulunmadığını belirlemek için güvenlik güçleri tarafından arama tarama faaliyetleri sürdürülüyor.
YENİ MAHALLE'DE OPERASYON
Öte yandan dün gece patlayıcı tuzaklı hendek ve barikatların bulunduğu Yeni Mahalle'de yoğunlaşan çatışmaların ardından çok sayıda tank ve zırhlı aracın mahalleye girdiği belirtildi. Bugün saat 06.00'da başlayan şiddetli patlama ve silah sesleri ile birlikte kobra tipi helikopterler havadan mahalle üzerinde sürekli uçuş yaptı.UZMAN ÇAVUŞ YARALANDI
Operasyonlar devam ederken, Yeni Mahalle'de bulunan tuzaklanmış barikatlar da tanklardan yapılan top atışlarıyla imha ediliyor. Dün gece bu patlayıcılardan biri imha edilirken, patlama sırasında şarapnel parçasının isabet ettiği bir uzman çavuş yaralandı. Yaralanan asker hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadolu'da Hatay'dan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir. Şehrin Cizre'ye, Midyat'a, Nusaybin'e, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır.
İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardin'e 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km² olup Türkiye'nin en çok köyü olan ilçesidir.
İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında arpa, buğday, karpuz, kavun, mercimek,nohut ve üzüm gelmektedir. İlçe, Süryanilerin yoğun yaşadığı dönemlerde üzüm bağları ve şarap yapımıyla ün kazanmıştır.[kaynak belirtilmeli]
Süryani nüfusunun çoğunlukta olduğu bir ilçe olan İdil'in ilçe merkezine 1970'li yıllardan sonra Müslüman köylerin ve göçer ailelerin yerleşmesi, buna karşın Süryani vatandaşların yurt dışına ve büyük şehirlere göç etmesiyle demografik yapısı değişmiştir. Halen İdil'de yaşamakta olan çok az sayıda Süryani aile mevcuttur.[kaynak belirtilmeli] Yeni yeni restore edilen taş evlerle tarihi bir görünüme kavuşmuştur. 2013'te tamamlanan Şırnak Havalimanı'na 14 km uzaklıktadır. İlçede Şırnak Üniversitesi'nin Ziraat Fakültesi yerleşkesi ile İdil Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.
Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Midyat İlçesi ile birlikte Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır. 18 Mayıs 1990 tarih ve 20522 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Mardin İlinden ayrılarak Şırnak İline bağlanmıştır.[kaynak belirtilmeli] İlçe'de; Köçerler ve Demaniler çoğunluğu oluşturmaktadır. Ve İlçe'de ticareti geliştiren Adıbelli'ler olmuştur. Adıbellilerin çoğu uzun yıllardır ticaretle uğraşmaktadır. Ve bulunduğu bölgede saygınlık kazanmayı başarmışlardır. Herkes tarafından tanınırlar. Eski zamanlarda aile büyükleri o bölgenin ağalığını yapmış, Köy olmaktan çıkınca 1937 Yılında İlçe olmuş olan İdil'in 3 Dönem boyunca Belediye başkanlığını sürdüren Abdurrahman Abay 2000'li Yıllara doğru adaylıktan geri çekilmiştir. Ayrıca Abdurrahman Abay'da Adıbellilerin soyundandır.
1964 yılına kadar nüfusun tamamını Süryanilerin oluşturduğu ilçede, halk 1977 yılına kadar belediye başkanlarını kendi toplumları içerisinden seçti. Son Süryani belediye başkanı Şükrü Tutuş'un 17 Haziran 1994'te öldürülmüştür.
Kaynak: Diyarbakır Söz