İHD'de şok operasyon

Terör soruşturması kapsamında İHD Diyarbakır Şubesinde şok arama yapıldı. Çok sayıda evrak ve dosyalara el konulurken, Kurul üyesi Ferhat Berkpına ise gözaltına alındı.

İHD'de şok operasyon

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Şubesi'ne, sekreter Ferhat Berkpınar'ın terör örgütü PKK ile temasının tespiti üzerine operasyon düzenlendi. Evinde de arama yapılan FBerkpınar'ın kardeşinin, HDP Diyarbakır milletvekili Semra Güzel'in sevgilisi Volkan Bora ile birlikte öldürüldüğü ve akrabalık ilişkilerinin olduğu belirlendi.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerine bağlı ekiplerce terör örgütünün faaliyetlerinin engellenmesi ve yapısının çökertilmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI

Terör örgütü ile temasının olduğu, kardeşinin, HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel ile fotoğrafları ortaya çıkan PKK'lı terörist Volkan Bora ile Adıyaman'da 2017'de hava destekli operasyonda etkisiz hale getirildiği, Volkan Bora ile akrabalık ilişkisinin bulunduğu iddiasıyla İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Emniyet ekiplerince düzenlenen operasyonda Ferhat Berkpınar gözaltına alındı. İHD şube binası ile evinde de arama yapılan şüphelinin, soruşturmanın yürütüldüğü Adıyaman'a gönderileceği öğrenildi.

İHD BAŞKANI ZEYTUN

Oprasyon sonrası İHD binasında açıklama yapıldı. İHD'li yöneticilerin yanı sıra Diyarbakır Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı.

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında hem derneklerine hem de yöneticileri Berkpınar'ın evine operasyon yapıldığını söyledi. İHD'nin 35 yıldır insan hakları mücadelesi verdiğini iddia eden Zeytun, "İnsan hakları faaliyetlerinden kimse suç çıkaramaz. Bizler şuan için arama ve baskının ne için yapıldığının bilgisine sahip değiliz. Soruşturma dosyasında kısıtlılık kararı bulunduğu gerekçesiyle tarafımıza herhangi bilgi belge verilmedi. Yapılan arama işleminde alıkonulan evrak bilgi ve belgelere dair şerhlerimiz dahi tutanak altına alınmadı. Gerek savcılığın gerekse de kamu görevlilerin suç işlediğini görüyoruz. Bu konuda da gerekli hukuki işlemleri suç duyuruları da yapacağız" iddiasında bulundu.

EREN: BURASI İŞ YERİ DEĞİL, DERNEK

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise İHD'nin kapısının çilingirle açılmasını kabul etmediklerini ifade ederek, bu durumun tutanağa geçirilmesine de izin verilmediğini öne sürdü. Adıyaman'da başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltına alınan Berkpınar'ın iş yerinde arama yapılması talimatının bulunduğunu ancak İHD'nin bir iş yeri olmadığına iddia eden Eren, "Burası dernek. Şube yetkililerine haber verilmeksizin şubesinin kapısının zorla açılarak arama yapılmasını kabul etmiyoruz. Birazdan itirazları yapacağız. İHD'ye yapılan baskını kınadığımı belirtmek istiyorum" diye kaydetti.

ABA: İHD'Yİ BOĞMAK İSTİYORLAR

TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba ise 35 yıldır faaliyetlerini yürüten bir kurumun binasına baskın yapıldığına işaret ederek, "İHD kadim bir geçmişe sahip. Bunu boğmaya çalışan bir durumla karşı karşıyayız. Antidemokratik uygulamayı kabul etmeyeceğiz. İHD her zaman dik durmuştur ve bundan sonra da çalışmalarına devam edecektir" diye belirtti.  Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İHD'li Zeytun, Berkpınar'la ilgili olmayan belgelere de el konulduğunu ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz