İZMİR'in Foça İlçesi'nde bazı koylara izinsiz bırakılan ve deniz yoluyla kaçak olarak Yunanistan'ın Midilli Adası'na mülteci taşımak için kullanılacağından şüphelenilen 4 tekneye el konuldu
Biri yelkenli, diğerleri fiber tekneler Foça Balıkçı Barınağı'na çekildi.
Mülteci faaliyetlerini denize açılmadan ve can kaybı yaşanmadan önlemek için Foça İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekiplerin bir süre önce koordineli olarak başlattığı 24 saat devriye görevleri sırasında, geçen 19 Şubat'ta toplam 111 mülteci araçlarında yakalamış, organizatör olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Türk vatandaşı dört kişiden ikisi tutuklanmış, diğer ikisi denetimli serbestlik şartıyla bırakılmıştı. Dün de denetimlerini sürdüren ekipler, Foça - Yenifoça sahil yolu üzerinde bulunan Pollen Tatil Köyü iskelesine ilgililerin izni ve bilgisi dışında bağlanmış olarak bulunan adsız bir yelkenli yat ve Harbi-1 adlı fiber sürat teknesi olduğunu tespit etti. Jandarmanın yaptığı ön soruşturmada teknelerin sahipleri bulunamadı. Tatil Köyü yetkililerinin de kime ait olduğunu bilmediklerini ifade ettiği tekneler Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin ve balıkçıların desteğiyle Foça Balıkçı Barınağı'na çekildi. Bugün de sahil güvenlik ekiplerinin denizde devriye görevi sırasında, Atatürk Adası çevresinde demirlenmiş, içinde kimse bulunmayan iki tekne bulundu. Mülteci faaliyetlerinde kullanılacağı sanılan bu iki tekne de Foça Balıkçı Barınağı'na çekilerek, bağlandı.
El konulan teknelerle ilgili olarak soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
, İzmir'in kuzeyinde yer alan bir sahil ilçesidir. Kent Antik Çağda bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında civar denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, sözcük günümüze Foça olarak gelmiştir.
Foça (Phokaia) adalarında yaşayan foklardan adını alan Phokaia, Aiollar tarafindan MÖ 11. yüzyılda kuruldu. O zamanlarda en önemli İyonya'nin yerleşim yerlerinden biri olan Phokaia'de İyon yerleşimi MÖ 9. yüzyıl da baslamistir. Tarihte usta denizci olarak bilinen Phokaialılar, ayrıca mühendislikteki gelişmişlikleri ve başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e de birçok sayıda koloni kurmuslardir. Foçalılar'ın tarihte bilinen kurmuş olduğu önemli kolonilerden bazıları: Karadeniz'deki Amysos (şimdiki Samsun); Çanakkale Boğazı'ndaki Lampsakos (şimdiki Lapseki); Midilli Adası'nda Methymna (şimdiki Molyvoz); ve Avrupa'daki Elea -şimdiki Velia- (İtalya); Alalia (Korsika); Massalia -şimdiki Marsilya- (Fransa) bunlardan bazılaridır.
Ayrıca Phokaialılar İyonya'da, doğal altın-gümüş karışımı kullanarak "elektron" sikkeyi tarihte ilk defa bastıranlardan biri olarak bilinmektedirler. Elbette bu medeni ilerleme o zamanın birçok uygarlıklarını da etkilemiş ve onları Anadolu'ya çekmistir. Cenevizliler şimdiki Yenifoça'yi ilk kuranlardandır.
Foça sırasıyla tarihte; 13. yüzyılda Çaka Bey tarafindan alinarak Çaka Bey'in yönetimine, daha sonra ise Saruhanoğulları Beyliği'nin yönetimine geçmiştir. 1455'te ise Osmanlı Padişahı II. Mehmed, büyük fetihten sonra Foça'yı alarak Osmanlı topraklarına dahil etmiştir.
Bu gibi medeniyetliklere ve topluluklara merkez oluşturduğu icin Foça önemli bir arkeolojik merkez haline gelmiştir. 1953 yılında başlayıp ve günümüze kadar aralıksız devam edip gelen kazılarda, Helenistik döneminden kalan tiyatro, Athena Tapınağı ve Kutsal Alanı, Liman Kutsal Alanı (Kibele'ye ait olduğu düşünülmekte) ile Pers Anıt Mezarı (Foça'nın 7 km doğusundaki "Taş Ev" olarak bilinen) ortaya çıkarılmıştır. Bahse konu Pers Anıtı; bölgeyi MÖ 492 yılında istila eden Ahamenid-Pers Ordusu komutanları için bir anıt olarak yapılmış; daha sonra mezar, ağıl, gözetleme noktası, mola yeri gibi amaçlar için kullanılmıştır. Anıt; Anadolu' da bulunan ender Pers yapılarından birisidir.
Kaynak: Diyarbakır Söz