İzmir'de Biyotıp ve Genom Merkezi 9 Eylül'de açılacak

Kalkınma Bakanlığı'nın desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi 'iBG-izmir'in açılışı, dünyaca ünlü bilim insanlarının katılımıyla 9 Eylül 2015 tarihinde yapılacak.

İzmir'de Biyotıp ve Genom Merkezi 9 Eylül'de açılacak

İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü/Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin açılışı, 9-11 Eylül 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek 'Yaşam için inovasyon' temalı etkinliklerle bir bilim şenliğine dönüşecek. Bilimsel açılışı 9 Eylül'de Nobel Tıp ve Nobel Barış Ödüllü iki konuşmacının, resmi açılışı ise 10 Eylül'de Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzey yetkililerinin katılımıyla yapılacak. Açılışta ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kuruluş ve ünlü bilim insanı da yer alacak. Organizasyona hekim, eczacı, moleküler biyolog, bilişimci ve akademisyenler, sanayici ve girişimciler, teknoloji profesyonelleri, tıp ve yaşam bilimleri alanında öğrenim gören üniversiteliler, uzmanlık ve doktora öğrencileri başta olmak üzere yaklaşık 1000 kişinin katılımı bekleniyor.

İBG-İZMİR MODERN ÇAĞIN HASTALIKLARINA ÇARE OLACAK

Dünyanın sayılı genetik uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Öztürk'ün öncülüğünde kurulan ve bilim dünyasına yeni bir soluk getirmesi beklenen iBG-izmir; bilimsel keşiflerin hız kazanmasında etkin katkılar sağlayarak 21'inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları kabul edilen kanser ve obezite başta olmak üzere bulaşıcı, nörolojik ve dejeneratif gibi küresel sağlık sorunlarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisine yönelik yenilikçi teknolojiler, araçlar ve hizmetler geliştirmeyi amaçlıyor.

PROF. DR. ÖZTÜRK: İBG-İZMİR, ULUSLARARASI BİR MERKEZ OLACAK

İBG-izmir'in Türkiye'nin ithalatında önemli yer tutan biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde biyomedikal bir araştırma merkezi kurulması hedefiyle yola çıktığını dile getiren Öztürk, "MENA bölgesinde, İsrail dışında bu büyüklükte başka bir merkez yok. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'e uzanan 10 yıllık sürede iBG-izmir, iş gücü ve finansal kaynakları en etkin şekilde harekete geçiren, yaşam bilimlerindeki devrim niteliğindeki yeni bilimsel bilgiyi ulusal ve uluslararası toplumun sağlık ve refahı için kullanılabilir hale dönüştüren ve yaptığı bilimsel keşifler ile ulusal ekonominin kalkınmasına katkı sağlayan bir buluş ve innovasyon merkezi olacak" dedi.

İBG-İZMİR HAKKINDA

Kalkınma Bakanlığı ve diğer kaynaklardan sağlanan 150 milyon TL'lik yatırım desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye'nin ilk ve tek uluslararası biyotıp ve genom merkezi İBG-İzmir, toplam 23 bin 700 metrekare alanda hizmet verecek. Türkiye'nin en büyük ve en gelişmiş araştırma merkezi iBG-izmir'de Türkiye'de ilk kez kullanılan gelişmiş cihazlar, tedavi amaçlı hücre ve ilaç üretim alanları, biyobanka ve genom analiz bölümleri bulunuyor. Merkezde yaşam bilimcilerin ve uzman tıp doktorlarının önderliğinde 500 kişilik bir bilimsel ve teknik kadro, sağlık alanında keşiflerin ve yaratıcı uygulamaların gerçekleşmesine katkı sağlayacak.

Kaynak: DHA