Kamu emekçilerine ve emeklilerine yönelik ücretleri düzenleyen 1342135 sayılı 9 No’lu genelge ile Temmuz'dan itibaren uygulanacak maaş zammının yüzde 41,69 oranında olacağı duyuruldu. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), genelgenin iptali istemiyle Danıştay’a başvurdu.
'ZAM TÜİK'İN VERİLERİNİN BİLE ALTINDA'
Başvuruya ilişkin açıklama yapan KESK, zammın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin bile altında kaldığını belirtti. Açıklamada, “Kamu emekçileri ve emeklileri maaş artışlarının yüzde 41,69 olarak belirlenmesi Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hükümlerine ve hukuka açıkça aykırıdır. TÜİK, çok açık ki uzun süredir güvenilirliğini, tutarlılığını, tarafsızlığını ve şeffaflığını yitirmiştir. TÜİK’in verilerinin sendikaların ve Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) açıkladığı verilerle uzun süredir çelişki içinde olduğu tüm kamuoyu nezdinde de aşikârdır. Gerçek enflasyon oranlarının dahi sağlıklı, şeffaf ve objektif bir şekilde tespiti yapılmamışken kamu emekçilerinin maaş zam oranlarının ne şekilde ve hangi veriler kabul edilerek hesaplandığı belirsizdir” ifadelerine yer verildi.
‘ZAM ORANI KANUNA AYKIRI’
Zam oranının kanuna aykırı olduğunun altı çizen KESK, açıklamasında şunları belirtti: “Toplu sözleşme görüşmeleri 23 Ağustos 2021 tarihinde tüm itirazlarımıza rağmen iktidar ile yandaş konfederasyon mutabakatı ile sonlandırılmıştır. Halen yürürlükte olan 6. Dönem Toplu Sözleşmesine göre memurlara ve memur emeklilerine toplam yüzde 46,96 oranında artış yapılmalıdır. Yüzde 41,69’luk hesaplama 6. Dönem Toplu Sözleşmesine açıkça aykırıdır."
‘İKTİDAR EMEKÇİ ALEYHİNE HESAP YAPIYOR’
Açıklamada, yapılan hesaplamaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekilerek, “İktidar ve yandaş konfederasyon, kamu emekçilerinin aleyhine yaptığı hesaplama toplu sözleşmenin enflasyon farkının telafi edilmesi amacına uygun değildir” denildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz