Konya'da kırmızı ışıkta adeta TIR dehşeti yaşandı. Konya'da uzun yol TIR şoförü Salih Tabak, kendinden geçip yolda uyuyunca bir de kırmızı ışığa denk gelip, farkedemeyince yeşil yanıp geçmey bekleyen kamyon, minibüs, hafif ticari araç ve bir otomobile çarptı. Olayın şoku ile gözlerini açan TIR şoförü, 2 kişinin yaralanmasına mahal verdi
Kazada, 2 kişi yaralandı.
Kaza, saat 03.00 sıralarında merkez Selçuklu İlçesi Yeni İstanbul Yolu Fırat Caddesi Kavşağı'nda meydana geldi. Salih Tabak, yönetimindeki 42 CEB 32 plakalı lastik yüklü TIR ile İstanbul yolundan kent merkezi yönüne giderken iddiaya göre direksiyon başında uyudu. Tabak'ın yönetimindeki TIR, kırmızı ışıkta bekleyen kamyon, minibüs, hafif ticari araç ve bir otomobile çarptı. Kazada, Tabak ile TIR'ın altına giren 42 TT 3787 plakalı otomobilin sürücüsü İsmail Doğru yaralandı. İhbar üzerine çok sayıda polis, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edildi. İki yaralı ambulanslarla Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı belirtildi.
'O kadar yüksek bir ses çıktı ki!'Kazadan yara almadan kurtulan, 46 NF 981 plakalı kamyonu hasar gören şoför Yaşar Yılmaz, "Kırmızı ışıkta bekliyorduk. Arkadan gelip bize vurdu. Uyuduğunu zannediyorum. Dinamit, bomba patladı zannettik. 4 araca vurdu. 2 kişi de yaralandı" dedi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
İle adını veren Konya şehrinin isminin Kutsal Tasvir anlamındaki "İkon" sözcüğüne bağlı olduğu iddia edilir. Mitolojide bu konuda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bu hikâyelerden birinde anlatıldığı üzere, kente dadanan ejderhayı öldüren kişiye şükran ifadesi olarak bir anıt yapılır ve üzerine de olayı anlatan bir resim çizilir. Bu anıta verilen isim, İkonion dur. İkonion adı, zamanla İcconium'a dönüşür.
Roma döneminde İmparator adlarıyla değişen, Claudiconium, Colonia Selie, Augusta İconium gibi yeni adlar alır. Bizans kaynaklarında Tokonionolarak geçen şehre ve bölgeye verilen diğer isimler şöyledir: Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia...
Araplar kentin ismini Kuniya olarak değiştirmişlerdir, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Günümüzde de kent hala Konya adını taşımaktadır.
Konya, Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük ili ve en kalabalık yedinci şehri. 31 ilçeden oluşan Konya'da TÜİK'in 2014 verilerine göre 2.108.808 kişi yaşamaktadır. Trafik plaka numarası 42'dir. 1875'te kurulan Konya Belediyesi, 1987'de çıkarılan 3399 sayılı yasa gereğince "büyükşehir" statüsüne kavuşmuş olup 1989'dan beri belediye hizmetleri bu statüye göre yürütülmektedir. 2014'te 6360 sayılı kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Konya doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır. Şehir Anadolu Selçukluları’nın ve Karamanoğulları’nın başkentliğini yapmıştır.Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir. Anadolu Kaplanları'ndandır. Şehrin futbol takımı Torku Konyaspor'dur. Yöresel yemekleri Etliekmek,Bamya Çorbası, Mevlana böreği, Fırınkebabı dır. Konya’nın simgeleri arasında Mevlana Müzesi (Kubbe-i Hadrâ), çift başlı kartal dır.
Kaynak: Diyarbakır Söz