Okullar ne zaman açılacak 2016? Yarı dönem tatili, kar tatili derken ilk dönemin son dönemlerinde bol bol keyifli günler geçiren öğrencilere ikinci dönem ne zaman başlayacak detayı haberimizde? Peki sömestre tatili nezaman bitecek?
OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Heyecanla beklenen sömestr tatili öncesi karneler dağıtıldı. Öğrenciler ve öğretmenler için bugün son ders zili çaldı ve 15 günlük yarıyıl tatil serüveni başladı. 22 Ocak tarihinde başlayan sömestr tatili, 5 Şubat tarihinde son buluyor fakat Cumartesi ve Pazar haftasonu tatili olduğu için okullar 8 Şubat Pazartesi günü başlayacak.
Fakat bu dönem nasıl değerlendirilmeli? Sömestrı verimli geçirmek isteyenler için birkaç önerimiz var. Lise ve üniversite sınavlarına hazırlananları da unutmadık. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel sınava hazırlanan gençlere ve ailelerine önerilerde bulundu. Peki Yarıyıl Tatili ne zaman bitecek Okullar ne zaman açılıyor 2016 tarihi. Okullar 2. dönem için 8 Şubat 2016 Pazartesi günü açılıyor. Yarıyıl tatili sınavlara hazırlanan adaylar ve diğer öğrenciler için hem eksiklikleri kapatmak, hem de dinlenmek ve eğlenmek için iyi bir fırsat. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretim Üyesi Prof. Dr. Galip Yüksel, her öğrencinin mizacına, kişiliğine, düşünme stiline göre bir çalışma programı hazırlamasının önemli olduğunu söylüyor. Ailelere de bir önerisi var: "Bugünden itibaren inanarak, çocuğunuza 'sana güveniyorum' mesajını verin. Onu anlamaya çalışın." İşte Prof. Dr. Yüksel'in öğrencilere ve ailelere tavsiyeleri:
BAŞARININ YOLU VERİMLİ ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞINDAN GEÇİYOR
Her öğrencinin mizacı, karakteri, kişiliği, düşünme stili farklı. Bu nedenle genel bir çalışma programı önermek gerçekçi değil. Bazı öğrenciler kendilerine özgü yöntemler bulup neyi, nasıl yapacaklarına kendileri karar vermeyi tercih eder. Bunlar, kendi çalışma programlarını oluşturmaktan hoşlanır. Bazı öğrenciler kuralları izlemeyi sever ve yapısı önceden belirlenmiş çalışma programlarına uymayı ister. Bazıları ise kuralları ve süreçleri değerlendirmeyi, eleştirmeyi sever. Bir öğrenci, hayatını düzene koyarsa, azmettiği işi başarabilir. İnsan doğuştan getirdiği potansiyelini değiştiremez, ancak daha uygun koşullar sağlayarak öğrenme başarısını yükseltebilir. Öğrencinin, potansiyelinin şimdiki başarı derecesinden yüksek olduğunu anlamasının yolu verimli çalışma alışkanlığı edinip çalışmasından geçiyor.
ESNEK ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURUN
Verimli çalışmanın yolu, zamanı belirlenen amaçlara uygun planlamaktan geçiyor. Planlı çalışmak, öğrenciye yaptığı çalışmanın yönünü gösterir, sık sık karar değiştirmekten kurtararak zamanı boşa harcamasını önler. Türk toplumu kültürlerarası araştırmalarda 'esnek zaman' yönelimine sahip bir toplum olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle katı bir çalışma programı yerine esnek bir program uygun olabilir. Planlı çalışma süreci, öğrencinin hangi konuyu/dersi, niçin, ne zaman, nasıl ve nerede çalışacağı sorularına verilecek cevapları içeren etkinlikleri planlamasıdır. Bunun için amaç ve hedefleri belirlemek ve zamanı planlamak önemli. Amaç belirlemek öğrencinin 'Hangi konuyu/dersi niçin çalışacağım?' sorusuna cevap araması ve bulmasıdır. Zamanı planlamak, çalışılacak dersleri ya da konuları belli sürelere bağlamakla olur.
Kaynak: Diyarbakır Söz