Açılışta konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu “Organ bağışı kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir”.Vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan sağlam çalışabilir bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi ise organ nakli işlemidir. Yasalarımıza göre 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir, bu yasayla güvence altına alınmış bir hürriyettir. Her bağış yeni bir hayattır” dedi.
ORGAN NAKLİ HAYAT KURTARIR
“Bugün gerçekleşecek olan sempozyum vesilesiyle tıbbi anlamda bu işi yapan profesyonellerden işin mahiyetini ve Ülkemizdeki durumu dinleyeceğiz yine Müftülüğümüzden burada bulunan İl Müftü Yardımcımız konunun dini açıdan değerlendirmesini yapacaklardır” diyen Pamukçu sözlerini şöyle tamamladı;
“Bir insan hayatını kurtarmak bütün dünyaya bedeldir. Diyarbakır ili olarak bölge koordinasyonunu yapmaktayız. İlimizde böbrek ve karaciğer nakilleri halihazırda yapılabiliyorken yeni dönemde bunlara kemik iliği naklini de eklemiş olduk. Bu anlamda organ nakilinde kendi kendimize yeter duruma gelmek istiyoruz.
İlimizde 2024 yılında 43 kornea nakli ve 48 böbrek nakli yapılmıştır.
Bir hayata dokunmanın ne demek olduğunu organ nakil cerrahisi ile yerinde en ziyadesiyle görüyoruz ve hissediyoruz.”
HOCALARDAN SUNUMLAR GELDİ
Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Hatice Gündüz Mumay, İl Müftü Yardımcısı Mehmet Demir ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türkiye Koordinatörü Doç.Dr. Erkan Ölçücüoğlu birer konuşma yaptı.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doç.Dr. Murat Sevmiş, Gazi Yaşargil Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Prof.Dr. Nurettin Ay ve Elazığ Fırat Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Bozdağ “Organ Nakli Merkezleri Hakkında Bilgilendirme de” bulundu.
Dicle Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof .Dr. Mehmet Uğur Çevik "Beyin Ölümü Tespiti ve Tanı Süreci", Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Faysal Ekici "Beyin Ölümü Tespitinde Radyolojik İncelemeler", İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Said Aydoğan "Beyin Ölümü Tespiti ve Donör Bakımı" ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Prof.Dr.Şafak Kaya "Beyin Ölümü Tanı Süreci ve Donör Bakımında Enfeksiyon Yönetimi konularında sunum yaptı.
Kaynak: Diyarbakır Söz