Taşocağı protestosunda 2'si kadın 19 köylü yargılanıyor

İzmir'de Kemalpaşa'nın Akalan Mahallesi'ndeki köylüler,İstanbul Otoyolu inşaatında kullanılacak malzeme sağlamak amacıyla kurulması istenen taş ocağına karşı mücadele ederken, 2'si kadın 19 kişi, dava şoku ile karşılaştı.

Taşocağı protestosunda 2'si kadın 19 köylü yargılanıyor

Eylem sırasında şantiye binasındaki konteynerlerin camlarını kırdıkları, iş makinelerine zarar verdikleri ve jandarmaya taş attıkları öne sürülenköylüler hakkında, 'Basit yaralama' ve 'Mala zarar verme' suçlarından 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davanın görülmesine başlandı.
İzmir-İstanbul arasında yapımı devam eden otoyol inşaatı için dolgu malzemesi çıkartılması amacıyla Kemalpaşa'ya bağlı Akalan'da taş ocağı açılmasına karar verildi. Karara tepki gösteren köylüler, yürütmenin durdurulması için hukuk mücadelesi başlattı. Bunun yanı sıra yine köylüler, taş ocağı için şantiye kurulup iş makinelerinin gelmesine karşı harekete geçti. Şantiye binasına giden köylüler, iş makineleri ile prefabrik yapıların camlarını kırdı. Akalan köylüleri, şantiyenin karşı bölgesine çadır kurup 24 saat nöbet tuttu. Taş ocağı tartışmaları sürerken avukat Şehrazat Mercan'ın, 40 köylü adına idare mahkemesine açtığı davada, İzmir 5'inci İdare Mahkemesi, 'ÇED raporu gerekli değildir' kararı için, bakanlıktan savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurdu.

2'Sİ KADIN 19 KÖYLÜYE DAVA

Bu mücadele sırasında, iş makineleri ve şantiyedeki yapılara zarar verdikleri, jandarmaya taş attıkları belirtilen köylüler, kamera kayıtlarından tespit edildi. İsimleri belirlenen 2'si kadın 19 köylü hakkında savcı iddianame hazırlandı. Köylüler hakkında, 'Basit yaralama' ve 'Mala zarar verme' suçlarından toplam 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kemalpaşa Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan 2'si kadın 19 köylü, suçlamaları kabul etmeyip çocuklarının gelecekleri için sadece protesto gösterisine katıldıklarını, yüzlerce kişi arasında kendi isimlerinin belirlenmesini anlayamadıklarını söyledi. Dava 23 Haziran'a ertelendi.

"MÜCADELEYİ BIRAKMADIK"

Akalan Köyü Muhtarı Mustafa Çaktuğ, taş ocağı mücadelesini bırakmadıklarını söyledi. Çaktuğ,köy, gelecekleri veçocuklarınazarar vereceği için taşo ocağına karşı çıktıklarını anlatırken,"Mücadeleyibırakmadık, sonuna kadar sürdüreceğiz. O zaman şantiyeye giren köylüler arasından 19 kişiyi seçtiler. Nasıl ve neye göre seçtiler anlamadık. Onların da yanındayız. Onlar da bizim köylülerimiz. Onların haklarını savunmak için de mücadele vereceğiz" dedi.

Kaynak: DHA