Tutuklu Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'den AYM heyetine anlamlı mektup başvuru

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından bugün görüşüldü. Öte yandan Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için Silivri Cezaevi önünde başlatılan "Umut Nöbeti" eylemine, CHP Balçova İlçe Örgütü ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da katılarak destek verdi

Tutuklu Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'den AYM heyetine anlamlı mektup başvuru

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün başvurusu  Anayasa Mahkemesi tarafından bugün görüşüldü. Öte yandan Tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için Silivri Cezaevi önünde başlatılan "Umut Nöbeti" eylemine, CHP Balçova İlçe Örgütü ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya da katılarak destek verdi

Bölüm, 17 üyeli AYM Genel Kurulu'na sevk kararı verdi. Kararı genel kurul verecek. YARSAV Başkanı Murat Arslan, twitter hesabından konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“AYM 1. Bölüm Dündar ve Gül’ün dosyasını Genel Kurula sevk etmiş. Nasıl baskı hissediyorsa ihlalin açık olduğu konuda karar vermeye cesaret edemiyor.” dedi. Tutuklu gazetecilerin eşleri ile birlikte nöbet tutan heyete, Can Dündar da cezaevinden mektup gönderdi.

Tutuklanarak cezaevine konulan Can Dündar ve Erdem Gül’e bir destek ziyareti de CHP Balçova İlçe Örgütü ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’dan geldi. İzmir’den Silivri’ye giden heyet, cezaevi önündeki "Umut Nöbeti" eylemine katıldı. Heyet, tutuklu gazetecilerin eşleri Dilek Dündar, Aslı Gül ve CHP Milletvekili İlhan Cihaner ile görüştü. Demokrasiyi güçlendirmek için Silivri’ye geldiklerini ifade eden Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, "Can Dündar ve Erdem Gül şahsında cezaevindeki tüm gazeteciler için buradayız. Bir güç oluşturmak zorunda olduğumuzu düşünüyoruz. Güçlü olursak demokrasinin işlerlik kazanacağına inanıyoruz. Türkiye’de artık hiç kimse haber yaptığı için tutuklanmamalı. Umarım bu esaret AYM’nin kararı ile son bulur” diye konuştu.

CAN DÜNDAR’DAN HEYETE MEKTUP

Umutlarını kaybetmeyeceklerini ifade eden Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar da, eşi Can Dündar’ın Balçova heyetine yazdığı mektubu iletti. Dündar, mektubunda desteklerinden ötürü İzmir’den gelen heyete teşekkür etti.

Can Dündar kimdir

(d. 16 Haziran 1961, Ankara) araştırmacı, gazeteci, televizyoncu ve belgesel yapımcısı.

Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmenidir.

Türkiye'nin yakın tarihi, politikası ve popüler kültür konusunda hazırladığı belgeseller dizileri ile tanınmış bir belgesel yapımcısıdır. Özellikle Sarı Zeybek (1993) belgeseli çok ilgi görmüştür.

1961 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Dündar, annesi Öznur Dündar’dır. Çiftin tek çocuğu idi.

Eğitim hayatı[değiştir

İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1982’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.

Üniversite yıllarında gazeteciliğe başladı. 1979'dan itibaren sırasıyla Yankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo’da çalıştı.

1986'da İngiltere'de London School of Journalism'i bitirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde siyaset bilimi dalında yüksek lisansını 1988'de tamamladı. “Media and democracy, a comparative case study on the press portrayal of the Belgrane and Kocatepe affairs” (Medya ve Demokrasi, Belgrano ve Kocatepe Olayları’nın medya tasviri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme) başlıklı yüksek lisans tezinde iki ülkede birer savaş gemisinin yanlışlıkla batırılıp devlet sırrı olarak saklanması konusunu inceledi. [2]

Televizyona 1988’de TRT’de Seynan Levent ile başladı. 1989-1995 arasında 32. Gün program ekibinde çalıştı. 1993-1994 yıllarında Show TV'de Mehmet Ali Birand’la birlikte 'Çapraz Ateş’i hazırladı. Özellikle 1993’te Sivas valisi Ahmet Karabilgin, Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu ve yazar Aziz Nesin’in konuk olduğu bölüm gündem yarattı ve üzerinden tartışmalara sebep oldu

Mehmet Ali Birand ve Bülent Çaplı ile birlikte ‘Demirkırat’ (1991) ve ‘12 Mart’ (1994) adlı belgesel dizilerini hazırladı. Ayrıca Türkiye’nin güzellik kraliçelerini anlatan ‘Cumhuriyet’in Kraliçeleri’ belgesel dizisini ve Atatürk’ün son 300 günün anlatan Sarı Zeybek belgesellerini hazırladı. 1994-1995 yıllarında Türkiye tarihinin gölgede kalmış kahramanlarının öykülerini anlatan ‘Gölgedekiler’ adlı belgesel serisini hazırladı.

Köşe yazarlığı 1994’te Aktüel’de başladı; aynı yıl Yeni Yüzyıl gazetesinde günlük köşe yazıları yazmaya başladı ve bu gazetede beş yıl çalıştı.

Köşe yazarlığı ve belgesel yapımcılığı sürerken ODTÜ’de doktora çalışmalarına da devam eden Dündar, 1996’da “Terör ve medya: Liberal Teori ışığında, terör olaylarının televizyonda işlenişine eleştirel bir yaklaşım” başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ile ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü Kültürlerarası Çalışmalar programında yüksek lisans dersi verdi.

1996 ve 1997 yılında Show Tv için hazırladığı 10 bölümlük ‘Aynalar’ belgesel ile politik ve tarihî konuların dışına çıktı; popüler kültür alanında çalışmalara yöneldi.

1996-1998 yıllarında 40 Dakika isimli belgesel-haber programını hazırlayıp sundu. Özellikle 7 Ocak 1997’de yayınlanan programda Susurluk kazasından yola çıkarak yapılan araştırmalarla ilgili iddialar uzun süre gündemde kaldı.

Atatürk’ün öğrencilik hayatındaki ülke durumunu ve Atatürk’ün beraberliğinde gerçekleşen değişimleri anlatan Yükselen Bir Deniz belgeseli ile 1998’de belgeselciliğe döndü. Türkiye siyasi tarihi ve popüler kültüründeki önemli kişiler ve Köy Enstitüleri, Devlet Tiyatroları, İş Bankası, Mülkiye gibi kurumlara ilişkin çok sayıda belgesel yaptı.

1999 Ocak'ından 2001 Ocak sonuna kadar Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2001 Ocak ayından itibaren Milliyet gazetesinde, Adabaşlıklı köşe yazısı yazdı. 2003-2004 yıllarında Milliyet gazetesi için ‘Popüler Kültür’ ekini çıkardı. Milliyet gazetesiyle yolları 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren ayrılmıştır.  Milliyet'ten ayrıldıktan sonra BirGün’de Doğan Tılıç’ın köşesinde bir ay boyunca haftada üç gün yazdı.

2006'da televizyonculuğa yönelen Dündar, 19 Eylül 2006'da başladığı ‘Neden?’ isimli tartışma programını 9 Haziran 2009 tarihine kadar hazırlayıp sundu. 2009-2010’da NTVkanalında yayımlanan Canlı Gaste’yi hazırlayıp sundu ve aynı kanalda 2010-2011’de canlı ana haber bültenini sundu.

Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını anlatan Mustafa adlı filmi yazıp yönetti. 2008 yılında vizyona giren film, Atatürk’ü yargıladığı ya da kötülediği yönünde eleştirilere maruz kaldı.

Dündar, 25 Ekim 2013 tarihinden beri Cumhuriyet gazetesinde yazmaktadır. 8 Şubat 2015'ten beri gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini yürüten Dündar, 2014 yılındaGezi Parkı protestoları ile ilgili ‘Gözdağı’' adlı belgeseli hazırladı.

Ancak 26 Kasım 2015'te tutuklu yargılanmak üzere cezaevine götürülmüştür.

Kaynak: Diyarbakır Söz