Yürekleri yakan gelişme Tokat Reşadiye'nin kayıp çocukları için mi açıklandı! Kayıp çocuklar bulundu mu?

Tokat Reşadiye'de 2015'in son günlerinde aniden ortadan kaybolan iki komşu çocuğu Dursun Kaan Taşcı ile Bayram Erol'un aranma çalışmalarına bir kere daha iki gün önce başlanmıştı. Tokat Reşadiye'de kayıp iki çocuk bulundu mu? Dursun Kaan Taşcı ile Bayram Erol son dakika gelişmesi ne? Reşadiye'de ortadan kaybolan iki çocuk için başlatılan balçıklı ortam arama çalışmaları yine sonuçsuz kaldı

Yürekleri yakan gelişme Tokat Reşadiye'nin kayıp çocukları için mi açıklandı! Kayıp çocuklar bulundu mu?

Tokat Reşadiye'de 2015'in son günlerinde aniden ortadan kaybolan iki komşu çocuğu Dursun Kaan Taşcı ile Bayram Erol'un aranma çalışmalarına bir kere daha iki gün önce başlanmıştı. Tokat Reşadiye'de kayıp iki çocuk bulundu mu? Dursun Kaan Taşcı ile Bayram Erol son dakika gelişmesi ne? Reşadiye'de ortadan kaybolan iki çocuk için başlatılan balçıklı ortam arama çalışmaları yine sonuçsuz kaldı

ÇALIŞMALARDAN SONUÇ ALINAMADI

Devlet Su İşleri 72. Şube Müdürlüğüne ait ekskavatör ile Kelkit Çayı üzerine kurulu, Reşadiye ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan HES barajında arama çalışması yapıldı. Ekskavatör, 2 gün boyunca barajın dibinde bulunan çamur yığınlarını çıkarttı. AFAD ekipleri de iple bağlı kancayı ırmağa atarak botla arama çalışmaları gerçekleştirdi. Çocukların ailelerinin de takip ettiği çalışmalardan sonuç alınamadı.

HERHANGİ BİR İZE RASTLANMADI

Dursun Kaan'ın babası İbrahim Taşcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin 66 gündür çocukları aradığını belirterek, "Son olarak ekskavatörle HES'in bulunduğu alanda çalışmalar yapıldı. Kelkit Çayı'nda 2 gün süren arama çalışmalarında da çocuklarımıza ait herhangi bir iz veya emareye ulaşılamadı" dedi.

OYUN OYNARKEN KAYBOLMUŞLARDI

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 29 Aralık 2015'te komşu çocukları 5 yaşındaki Dursun Kaan Taşcı ile 8 yaşındaki Bayram Erol, oyun oynarken kaybolmuştu. Devlet ve vatandaş iş birliğiyle yapılan arama çalışmalarını umutla takip eden aileler, çocuklarını gören veya yerini bildirenlere para ödülü vereceklerini açıklamıştı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda çocuklara ait bir ize rastlanmadı.

Reşadiye, Karadenizin orta kesiminde Kızılırmak yayı içinde kalan Kapadokya arazisi içerisinde yer alan bir Tokat ilçesidir. Kelkit Çayı'nın kenarında, E80 karayolu üzerindedir.

Eski Kapadokya arazisi elden ele geçmiş, değişik milletler bu arazide medeniyetler kurmuşlardır. Sırasıyla Hititliler, Persler,Makedonyalılar, Pontus Krallığı, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Danişmendliler, Kadı Burhanettin ve Akkoyunlular bu bölgede hüküm sürmüşlerdir. Sonraları da bu arazi Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçmiştir.

Reşadiye’nin eski ismi olarak bilinen İskefser’in tarihi 15. yüzyıla kadar gitmektedir. Bu bölgeden geçerek Erzurum’a giden yine aynı güzergahtan İstanbul’a dönen meşhur Türk gezgini Evliya Çelebi Seyahatname'sinde bu bölgeden bahsetmektedir. O yüzyıllarda Doğu ile Batı arasında kara ulaşımının yapıldığı Şark Yolu diye adlandırılan yolun Reşadiye’den geçtiği Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde belirtilmektedir. Bu yol üzerinde eskiden kalma büyük mezarlıklar halen mevcuttur.

Reşadiye’nin coğrafi özellikler bakımından çam ormanlarıyla kaplı olması, kışın sert geçen iklim koşullarından fazla etkilenmemesi, köylerin konumuna göre merkezi bir yerde olması, sağlığa yararlı kaplıcalarının bulunması, Kelkit Vadisi üzerindeki Şark Yolunun buradan geçmesi ilçe merkezi olarak seçilmesini etkileyen nedenlerdir.

1939 yılında 26 Aralık’ı 27 Aralık’a bağlayan gece sabaha karşı tarihte 1939 Erzincan Depremi olarak da bilinen deprem Reşadiye ve köylerinde etkili olmuş ve bu depremde Reşadiye’de ayakta tek bir bina kalmamıştır. Bu haliyle ilçe merkezi ve köyleri uzun bir süre kendi kaderine terk edilmiştir. Köylerle birlikte toplam 2100 kişinin öldüğü resmi kayıtlarda mevcuttur.[kaynak belirtilmeli]Zamanın Tokat valisi İzzeddin Çağpar, ilçe Kaymakamı Necati Gökmoğol ve oluşturulan kurulun uzun tartışmaları sonucu yeni Reşadiye’nin yerleşim yeri eski yerleşim yerinin kuzeyine dağ eteğine kaydırılmıştır.

1966 yılından sonra zamanın idarecilerinin yoğun çalışmaları ve Reşadiye halkının da katkılarıyla yeni bir atılım ve yapılanma ortaya çıkmış, önce maddi sorunlar aşılıp, günün şartları içinde son derece önemli yatırımlar gerçekleşmiştir.

1970’li yıllarda tüm Türkiye’de olduğu gibi Reşadiye de yurt dışına çok sayıda işçi göndermiştir. Bu işçiler kazançlarını ilçelerine aktarmışlar böylece ilçe merkezi hızlı bir kentleşme sürecine girmiştir. ayrıca altıparmak köyü yakınında köyün güneyinde kalecik adlı bir mezranın bulundugu ama kalenin gün ışıgına çıkmamış kalıntıları ve yüksekligi gözler önündedir Bugüne kadar Reşadiye’de Romalılara, Bizanslılara ve Türklere ait çeşitli seramik eşya, sikke, yayla ve köylere yayılmış tarihi mezarlar bulunmuştur. Köylerde yer yer bozulmuş kale kalıntılarına rastlanır. Çoğunun temel harabeleri kalmıştır. Göllüköy, Çamlıkaya, Saraydüzü, Kalecik, Mengen Kalesi, Kaledüzü, Kızılcaören, Turaç Köyüyaylasında Bizans dönemine ait olan ve sonraları Müslümanların da defnedildiği tarihi bir mezar alanı vardır.

Kaynak: Diyarbakır Söz