İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 490’ıncısını gerçekleştirdi. Diyarbakır Valiliği tarafından, Koşuyolu Parkı’ndaki İnsan Hakları Anıtı önünde yaklaşık 2 yıldır gerçekleştirilmesine izin verilmeyen eylem, geçmiş haftalarda olduğu gibi İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun ile şube yönetici ve üyeleri, geçtiğimiz ay yaşamını yitiren İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube yöneticisi Avukat Muhterem Süren'in yakınları, kayıp yakınları ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 27 Mayıs 1994 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesi Dernek köyünde askerler tarafından gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan 19 yaşındaki doğuştan görme engelli Çayan Çiçek'in akıbeti soruldu.
90'lı yıllarda yaşananlar
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, 90'lı yıllarda sistematik ve yaygın bir şekilde dönemin kamu görevlileri ve kamu görevlilerinin desteklediği militaris ve kontra yapılar tarafından Kürtlerin, muhaliflerin hak talebini baskılamak amacıyla binlerce faili meçhul ve kayıp vakası yaşandığı söyledi. Dönemin siyasi iktidarı başta olmak üzere yargısı, yürütmesi, kamu görevlilerinin işbirliği ve iştirakıyla bu fiillerin işlendiğini belirten Zeytun, faili meçhullerin aydınlatılması ve kayıpların bulunması ile ilgili soruşturma ve yargılamaların etkin bir şekilde yürütülmediğini, aksine sorumluların yargısal zırhla korunduğu kaydetti.
“Toplumsal barış zedeleniyor”
Yargısal zırhın aşılamaması nedeniyle oluşan cezasızlığın toplumsal yapıdaki karşılığının iç barışın zedelenmesi olarak ortaya çıktığını söyleyen Zeytun "Bu dönemde bizler, 90'lı yılların kaybetme ve faili meçhullerinin tekrardan geliştirilmesine mafyatik bir söylemle geliştirildiğine tanık olduk. Böyle söylemler, 90 yıllarla yüzleşilmemesi amacıyla yapılıyor. Bu söylemi geliştirenler, siyasi iktidarın koruduğu bir yapının içersindedir. Biz bu tür söylemlerinin toplumsal barışı zedelediğini ve bu söylemleri kınadığımızı belirtmek istiyoruz." diye konuştu.
Süren unutulmadı
Zeytun ardından, geçtiğimiz ay yaşamını yitiren İHD MYK Üyesi ve Diyarbakır Şube yöneticisi Avukat Muhterem Süren'in ağabeyi Bilal Süren söz alarak, zamansız ayrılığın yarattığı üzüntüyü yaşadıklarını belirterek "Muhterem, bu ulvi mücadelede yer aldı ve devletin sistematik baskısına maruz kalan her vatandaşımızın hak arayışında bulundu. Bu mücadeleyi devir alan herkes gibi sistemin faşizan baskılarına maruz kaldı. Bu hiçbirimizde olmadığı gibi, onu da yıldırmadı." diye konuştu. Kayıplar ve failil meçhullere ilişkin faillerin hesap vereceğini söyleyen Süren "Kardeşim bir demecinde 'Gerçeklerle yüzleşme iradesi ortaya konulamadı. Bu irade ortaya konulamadığı için, yüzleşmemiz gereken yeni vakalar olacak' demişti. Buradaki mücadele anlayışıyla, yeni kayıplarımızın olmamasını temenni ediyorum" dedi.
19 yaşında ve doğuştan görme engelli Çayan Çiçek'in hikayesinin anlatılmasının ardından, kayıplar için otuma eylemi gerçekleşti.
Kaynak: Diyarbakır Söz