8'inci başkan hakim oldu!

HDP'li Baluken'i tahliye eden Mahkeme Başkanı, düz hakim yapıldı.

8'inci başkan hakim oldu!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 1'inci Dairesi'nin önceki akşam saatlerinde açıklanan 517 sayılı Adli Yargı Kararnamesi ile 31 hakim ve savcının görev yerleri değiştirildi. 15 Temmuz darbe girişimi ardından açılan ve genellikle anayasal suçlar ve terör dosyalarına bakan Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cem Boztaş da HSYK kararnamesi ile Ankara Hakimliği'ne atandı. Boztaş'ın Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı olan eşi Binnur Uçar Boztaş ise Yargıtay Tetkik Hakimliği'ne atandı.

AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANI

Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Cem Boztaş, 4 Kasım 2016 tarihinden bu yana tutuklu olan HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'i, Anayasa Mahkemesi'nin daha önce Mustafa Balbay ile ilgili verdiği kararı gerekçe göstererek 30 Ocak günü tutuksuz yargılanmak üzere tahliye etmiş, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine Baluken üst mahkeme konumunda olan 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce yeniden tutuklanmıştı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı davanın yargılamasını da yapan Boztaş, dosyanın güvenlik gerekçesiyle başka ile nakli için Adalet Bakanlığı'na başvurmuş, bunun üzerine Demirtaş'ın yargılaması Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmişti.

DİĞER HDP'LİLERİN DAVALARI

Öte yandan, HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, Sırrı Süreyya Önder, Ziya Pir, İmam Taşçıer, Sibel Yiğitalp ve  Meral Danış Beştaş'ın yargılamaları da Boztaş'ın başkanlığını yaptığı 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Diyarbakır Çınar ilçe Emniyet Amirliği ve Murat Uçar Bölge Trafik İstasyonu'na bomba yüklü araçla yapılan saldırılara ilişkin dosyalar ile FETÖ/PDY terör örgütünün Diyarbakır'daki Hava Kuvvetleri yapılanmasının yargılaması da aynı mahkemede görülüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in yargılaması da 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılırken, bu dosya da güvenlik gerekçesiyle Malatya'ya nakledilmişti. HSYK kararnamesi ile dün 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığından alınarak Ankara'ya düz hakim olarak atanan Cem Boztaş, son olarak HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş için dosya üzerinden tutukluluğun devamına karar vermişti.

FETÖ davasında tahliye kararı verenlerin açığa alınması

- HSYK Başkanvekili Yılmaz:

- "Geçici olarak görevden uzaklaştırma bir tedbir kararıdır. Bu tedbir HSYK tarafından ilk kez uygulanmıyor"

- "Yargının tarafsızlıktan uzak yürütüldüğüne dair en ufak bir kuşku, giderek yargıya duyulan güveni tamamen göçertebilir. İşte böyle durumlarda başvurulan bir yöntemdir görevden uzaklaştırma, tabii ki menfi etkileri olacaktır"

- "Şartlar tamam olduğunda bu tedbire başvurmamak hem yargı hem de yargıçların tamamı için büyük bir zarara dönüşebilir"

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanmasına ilişkin davada tahliye kararı veren İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Lorasdağı, üyeler Barış Cömert ve Necla Yeşilyurt Gülbiçim ile duruşma savcısı Göksel Turan'ı geçici görevden uzaklaştırmalarıyla ilgili gelen eleştirilere yanıt verdi.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tahliyelerin maksatlı tahliyeler olduğu, hukuka uymadığı, gerçekle bağdaşmadığı noktasında iddialar bulunduğunu belirtti. İddiaların tümünün araştırılması için soruşturma başlattıklarına dikkati çeken Yılmaz, HSYK Teftiş Kurulunun hazırladığı ön rapor doğrultusunda, bu kişiler hakkında yürütülen soruşturma tamamlanana kadar geçici görevden uzaklaştırılmalarına karar verdiklerini hatırlattı.

Geçici görevden uzaklaştırmanın bir tedbir kararı olduğunu dile getiren Yılmaz, bu tedbirin HSYK tarafından ilk kez uygulanmadığına işaret etti.

Yılmaz, soruşturmanın selameti ve özellikle tamamen tarafsızlık ve güvene dayanan yargı faaliyetinin her türlü kuşkudan uzak, sağlıklı biçimde yürütülmesinin, bazen bu tedbire başvurulmasını zorunlu kıldığını vurguladı.

Başkanvekili Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu tür tedbir yargıda kolay başvurulmayan istisnai bir durum ama takdir edilmeli ki yargı tabiatı itibarıyla topyekun güvene dayalı bir eylem. Yargıcın tarafsız olmasının yetmeyeceği toplumun da bu tarafsızlığa inanması gerekeceği muhakkak. Yargının tarafsızlıktan uzak yürütüldüğüne dair en ufak bir kuşku, giderek yargıya duyulan güveni tamamen göçertebilir. İşte böyle durumlarda başvurulan bir yöntemdir görevden uzaklaştırma, tabii ki menfi etkileri olacaktır. Ama bu tedbire başvurulmaması halinde yapılan faaliyet bütünüyle zarar görebilir. Bu nedenle şartlar tamam olduğunda bu tedbire başvurmamak, hem yargı hem de yargıçların tamamı için büyük bir zarara dönüşebilir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler