Anadilde eğitim eğitimin parçası

Rawest’in Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa’daki seçmenlerin anadilde eğitime bakışı hakkındaki araştırmasına göre, her 10 katılımcıdan 9'u anadilin eğitim sürecinin parçası olması gerektiğini düşünüyor.

Anadilde eğitim eğitimin parçası

Diyarbakır merkezli Rawest Araştırma Merkezi’nin, “Bölgesel Siyasi Eğilimler” araştırması kapsamında Diyarbakır, Van, Mardin ve Urfa’da seçmenlerin anadilde eğitimi nasıl değerlendirdikleriyle ilgili yaptığı çalışmanın sonuçları, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle dün yayınlandı.

Rawest’in araştırmasına göre, her 10 katılımcıdan dokuzu anadilin farklı düzeylerde de olsa eğitim sürecinin bir parçası olması gerektiğini düşünüyor.

ANADİLLE İLGİLİ ARAŞTIRMA

Araştırmaya katılan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) oy vermiş seçmenlerin tamamına yakını, anadilin eğitim sürecinin bir parçası olması gerektiğini ifade etti.

Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AK Parti) oy vermiş seçmenlerin ise eğitim sürecinde anadilin de yer alması konusundaki desteğinin ise üçte iki civarında olduğu görüldü.

Bununla birlikte, anadilin Türkçe ile aynı ağırlıkta olacağı iki dilli bir eğitim sistemi isteyenlerin oranı yüzde 54’ken, katılımcıların yüzde 27’si eğitim sisteminin Türkçe ağırlıklı olmasını ancak anadilin de öğretilmesi yönünde görüş bildirdi.

ANADİLDE EĞİTİM İSTEĞİ

Sadece anadilde eğitim verilmesini isteyenlerin oranı ise yüzde sekiz olarak tespit edildi. 

AK Partiye oy veren seçmenlerin yüzde 3’ü, CHP’ye oy veren seçmenlerin yüzde 3,2’si ve HDP’ye oy veren seçmenlerin ise yüzde 12,1’i, “eğitim dili sadece anadil olmalı” derken, AKP’li seçmenlerin yüzde 35,9’u, CHP’li seçmenlerin yüzde 37,5’i, HDP’li seçmenlerin ise yüzde 67,8’i “eğitim iki dilli olmalı, hem Türkçe hem de anadilde eğitim verilmeli” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz