Asıldıkları yerde anıldılar

1925'te 47 arkadaşıyla birlikte Şeyh Said, asılarak idam edildiği Dağkapı Meydanı'nda anıldı. Kendilerine Azadi İnsiyatifi adını veren grup, Kürt halkının kendini idare etmesi ve egemenliğin paylaşılmasını istedi.

Asıldıkları yerde anıldılar

Şeyh Said’in idam edilmesinin 87. yıl dönümünde açıklama yapan Diyarbakır Azadi İnsiyatifi, Kürtlere yönelik köle ve işgal anlayışının devam ettiğine dikkat çekerek,Kürt halkının kendini idare etmesi ve egemenliğin paylaşılması,Kürtçe’nin resmi dil olması ve anadilde eğitim gibi hakların yeni anayasada güvence altına alınmasını istedi.

Şeyh Said’in 1925’te idam edildiği Dağkapı Meydanı’nda basın açıklaması yapan Azadi İnsiyatifi adına konuşan Adlan Fırat,siyasi egemenliği Türklük şemsiyesinin tekeline koyarak birlikte bir sözleşme yapmanın tüm imkanlarını devlet gücüyle ortadan kaldıran yeni Türkiye’nin kurucu iradesinin,Kürdistan’ı hem milli hem de dini değerleriyle yok etmeye çalışırken ;Şeyh Said ve dava arkadaşlarının buna rıza göstermediğini bildirdi.

‘ÖZGÜRLÜK VE ADALET TALEBİNE KATLİAMLA CEVAP VERİLDİ’

1925 yılından sonraki Zilan,Dersim ve Roboski gibi onlarca katliamın Kürdistan halkının özgürlük ve adalet talebine,inkarcı ve zalim rejimce verilen cevaplar olduğunun altını çizen Fırat,”Kürdistan’ın İslami ve milli değerlerine pervasızca saldıran ve birlikte yaşamın tüm imkanlarını ortadan kaldıran Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürdistan’daki askeri,siyasi ve diğer tüm varlığı, Kürdistan halkının rızası hilafına tesis edilmiştir. Kürdistanlılar hiçbir zaman bu köleliği ve işgal anlayışını kabul etmemiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürdistanlıların iradesini yok sayan Kürdistan’daki varlığı,uluslar arası hukuka ve İslami ilkelere göre gayri meşrudur.” dedi.

‘KÜRTLERİN HAKLARI ANAYASAL GÜVENCEYE ALINMALI’

Kürtlerin iradesini dikkate alan yeni bir toplumsal sözleşmenin kaçınılmaz olduğunu anlatan Fırat,bunun için öncelikle devlet ile PKK arasında kapsamlı bir ateşkes yapılarak savaşın sona erdirilmesi ve tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.

Fırat,”Hak ,adalet ve hürriyet ışığında kurulacak yeni bir yönetim anlayışı, hem Kürdistanlıların hem de Türkiye’nin hayrına olacaktır. Yeni anayasada,Kürdistan halkının kendini idare etmesi ve egemenliğin paylaşılması, Kürtçenin resmi dil olması ve anadilde eğitim hakkı kabul edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz