Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, törende yaptığı konuşmada, “Askerlerin başlattığı akreditasyon meselesini iktidar şimdi kendi uyguluyor. Zamanında kendisi şikayet ediyordu, şimdi en çok kendisi uyguluyor" dedi.
The Marmara Otel'inde düzenlenen ödül töreni, hayatını kaybeden gazeteciler için yapılan saygı duruşuyla başladı.
Törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:
“Türkiye bugün sansürün, oto-sansürün kol gezdiği, haberlerin karartıldığı, görüntülerin verilmediği, çok defa haber saklandığı, gazetecilerin ayrıştırıldığı, gazetecilerin birbirlerine düşürüldüğü çok kritik bir ortamdan geçiyor. Bugün iktidar tarafından, halkın haber alma hakkını koruyan, bir bakıma amme hizmeti yapan bir grup değil, tam tersine iktidarı çökertmeye çalışan bir grup olarak görülüyor. Dolayısıyla, o gruba dayak da mübah, o gruba hapis de mübah, o grubu yok etmek de mübah olarak görülüyor. Bu, evrensel gazeteciliğe çok aykırı düşen bir durum. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10. maddesi, 1. bölümünde özgürlükleri düzenler. Bireyin temel hak ve özgürlüklerini düzenler. Toplantı özgürlüğünü düzenler. Basın özgürlüğünü düzenler. Ama ülkemizde, iktidarlar sadece ikinci bölümüne bakarlar. İkinci bölüm güvenlik açısından, ülkenin milli menfaatleri bakımından kısıtlamaları içerir. Bizde milli menfaatler, devlet sırrı ve güvenlik hiç eksilmediği için, biz ikinci bölümde boy gösteriyoruz. Bu da medya kuruluşlarının, medya denetleme kuruluşlarının uluslararası alandaki ölçütlerine göre medya özgürlüğünde Türkiye'yi 154. sıraya oturtuyor. İktidar bundan şikayet ederek, 'İnsanlar bir yerlerden çıkarılıyorsa, çok sayıda gazete ve televizyon var, başka yerde iş buluyorlar.' diyor. Ama bu, çok sudan bir savunma tekniği. Çünkü basın özgürlüğü aslında halkın doğruları öğrenme, bilgi edinme hakkıdır. Türkiye'de halkın ne kadar bilgilendirildiği, daha doğrusu bilgilendirilemediğini hepimiz görüyoruz. Halk ne verilirse onu izlemek durumunda."
AKREDİTASYON TARTIŞMASI
Olcayto, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Askerlerin başlattığı akreditasyon meselesini iktidar şimdi kendi uyguluyor. Zamanında kendisi şikayet ediyordu, şimdi en çok kendisi uyguluyor. Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanları bırakın, artık devletin erkleri de akreditasyon uygulamaya başladı. Sevmedikleri gazeteciler var, sevdikleri gazeteciler var. Sevmediklerini almayarak gazeteciler arasında eşitliği bozuyorlar. Bu çok büyük bir yanlış. Bundan çok kısa sürede dönülmesi gerekiyor. Herhalde bu seçimlere kadar böyle devam edecek. Seçimlerden sonra bu konudaki mücadelemiz belki daha da sertleşecek. Çünkü bu koşullar altında gazetecilik yapmak mümkün değil."
"HABER YAPTIĞIM SAHTE DOKTOR ARADI, ÖDÜLÜMÜ KUTLADI"
Konuşmanın ardından ödüllerin verilmesine geçildi. Ödül alanlar arasında bulunan Habertürk Gazetesi'nden Güngür Karakuş'un ödül aldığı haberle ilgili anlattığı başından geçen olay salondakileri güldürdü. Karakuş, “Yaptığım haberi Sağlık Bakanlığı izlemekle yetindi. 'Acilde sahte doktor' başlıklı habere konu olan sahte doktor, geçen beni aradı ve 'Ödül almışsınız, tebrikler diliyorum' dedi" demesi salonda kahkahalara yol açtı.
KİMLER ÖDÜL ALDI?
Siyasal Haber'de “Yok denilen görüntüler" başlıklı haberiyle Radikal Gazetesi'nden İsmail Saymaz ödül alırken, aynı dalda “Şişli Şifresi" başlıklı haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Gülden Aydın övgüye değer bulundu.
Ekonomi haberinde “Fikirtepe'de tek başına" başlıklı haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz, Çevre haberinde “Sahilim o kadar yeşildi ki" başlıklı haberiyle Radikal Gazetesi'nden Ömer Erbil, Eğitim haberinde, “Öğrencilere ölüm tuzağı" başlıklı haberiyle Bugün Gazetesi'nden İskender Yunus Tiryaki, Sağlık haberinde, “Acilde sahte doktor" başlıklı haberiyle Habertürk Gazetesi'nden Güngör Karakuş ödül alırken, “Arzu'nun çığlığı" başlıklı haberiyle Milliyet Gazetesi'nden Gökçer Tahincioğlu övgüye değer bulundu. Kültür-Sanat haberinde “Galata Köprüsü nerede?" başlıklı haberiyle Habertürk Gazetesi'nden Serkan Akkoç, Spor haberinde “Milli takımda kaçak hokeyci" başlıklı haberiyle Hürriyet Gazetesi'nden Celal Demirbilek, Araştırma haberinde “Hep aynı numara" başlıklı araştırmasıyla Hürriyet Gazetesi'nden Burak Coşan ödül kazandı.
Röportaj'da “Pembe karanlıktaki kadınlar" başlıklı röportajıyla Habertürk Gazetesi'nden Ümran Avcı ödül alırken, “Bu ambarda doğdu, önce kadınları kurtardı" başlıklı röportajıyla Hürriyet Gazetesi'nden Serhan Asker de övgüye değer bulundu.,
Spor Köşe Yazısı'nda “Yaşasın iyilik, kahrolsun kötülük" başlıklı köşe yazısıyla Cumhuriyet Gazetesi'nden Orhan Can ödül aldı.
Sayfa Düzeni'nde ise 1. Sayfa Düzeni'nde ödülü Birgün Gazetesinden Barış İnce 27 Kasım 2014 tarihinde yayınlanan birinci sayfasıyla, İç Sayfa Düzeni'nde Hürriyet Gazetesi'nden Sertaç Bala 15 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan 8-9. sayfasıyla ödül alırken, Star Gazetesi'nden Gökhan Öz 22 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan 19. sayfasıyla övgüye değer bulundu.
Karikatür'de Ali Galip Altunçul, Sakarya Gazetesi'nde 16 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan karikatürüyle ödül aldı.
Fotoğraf'ta, Sadık Kahraman İHA'dan 19 Şubat 2014 tarihinde servis edilen “Çarptığı adam can çekişirken" konulu fotoğrafıyla birinci olurken, yine İHA'dan Refik Fidan, 20 Temmuz 2014 tarihinde servis edilen “Vatandaşlar dolmuş durağına sığındı" konulu fotoğrafıyla övgüye değer görüldü.
TELEVİZYON-RADYO HABERLERİ
TV Haber Dalında Soner Dabağ, Fox TV'de 22 Ekim 2014 tarihinde yayınlanan “Kan Parası" başlıklı haberiyle ödül kazanırken, Ezgi Cankurtaran, CNN Türk'te 31 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan “Bir Yarbayın Onuru: Ali Tatar çıkamadı" başlıklı haberiyle, Sinem Yöndem ve Güngör Yılmaz da yine CNN Türk'te 2-5-6 Haziran 2014 tarihlerinde yayınlanan “Türkiye'nin Çocuk İşçileri" başlıklı haber dizisiyle övgüye değer görüldüler.
TV Haber Program Dalında Burcu Aydındağ ve Emrah Ozan, NTV'de 15 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan “Çocuk Evlilikleri" başlıklı haber programıyla ödül alırken, bu dalda, Havva Avcı, TRT Haber'de 28 Temmuz 2014 tarihinde yayınlanan “Gazze'de Savaşın Gölgesinde Yaşananlar" başlıklı haber programıyla övgüye değer görüldü.
TV Belgesel Dalında Nazım Alpman, İz TV'de Ekim 2014 tarihinde yayınlanan “Yakın Tarih-Resmi Canlar Ulucanlar" belgeseli ile ödül aldı. Bu dalda, Semra Güzel Korver, TRT Belgesel kanalında 14 Mayıs 2014 tarihinde yayınlanan “Orada Doğdum Burada Büyüdüm" belgeseli ile övgüye değer görüldü.
TV Kamera Çalışması Dalında Doğan Can Cesur, İHA'nın 23 Eylül 2014 tarihinde servise koyduğu “Fırtına çıkar, iskele çöker, kamera yakalar" başlıklı görüntüleri ile ödül aldı.
Radyo Program Dalında da, Esin Yolçınar, TRT Radyo 3'te 13 Şubat 2014 tarihinde yayınlanan “Ses ve Söz" programı ile ödülü kazandı.
İNTERNET
Bu dalda, “cumhuriyet.com.tr" haber sitesi ödül alırken, “www.bizimkocaeli.com" sitesi övgüye değer görüldü.
NEZİH DEMİRKENT ÖZEL ÖDÜLÜ, YALÇIN BAYER'İN...
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından 2014 Türkiye Gazetecilik Başarı Ödülleri Yönetmeliği kapsamında 'Nezih Demirkent Özel Ödülü'nün de, yerel basına yaptığı değerli katkıların yanı sıra, uzun gazetecilik yaşamında meslek ilkelerine bağlı çalışmaları dikkate alınarak Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer'e verildi.
Kaynak: DHA