''Bereket Konvoyu'' Bosna Hersek'te

İstanbul Bayrampaşa Belediyesi'nin "Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganıyla 8. kez yola çıkan "Bereket Konvoyu", Bosna Hersek'in 1995 yılının Temmuz ayında soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da yaklaşık 2 bin kişiye iftar verdi.

''Bereket Konvoyu'' Bosna Hersek'te

"Kardeşlik Sınır Tanımaz" sloganıyla bu yıl 8. kez İstanbul'dan yola çıkan "Bereket Konvoyu", Zenitsa ve Konyits kentlerinin ardından, BM'nin 1995'te ''güvenli bölge'' ilan ettikten sonra 8 bin Boşnak'ın katledildiği soykırıma sahne olan Srebrenitsa yakınındaki Potoçari'de iftar düzenledi.

Srebrenitsa soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı karşısında yer alan, Bosna savaşı sırasında BM bünyesinde Srebrenitsa'da görev yapan Hollandalı askerlerin karargahı olarak kullanılan ve günümüzde Soykırım Müzesi olan eski akü fabrikasına gelen yaklaşık 2 bin Srebrenitsalı burada kurulan masalarda aileleri ile iftarı bekledi.

Srebrenitsa soykırımı kurban yakınları, 1995 yılında yaşanan vahşetten dünyanın dört tarafına kaçan ve yaz tatillerini memleketlerinde geçiren Boşnaklardan oluşan kalabalık, oruçlarını etli patates, pilav, tatlı ve pideyle açtı.

Sağanak yağışa rağmen Srebrenitsalıların yoğun ilgi gösterdiği iftara, Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Balekoğlu, Srebrenitsa Belediyesi Başkan Vekili Çamil Durakoviç, Srebrenitsa İslam Birliği Meclis Başkanı Aliya Tabakoviç, Srebrenitsa ve Jepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subaşiç, Bosna-Hersek'te faaliyet gösteren Türk kurumlarının yöneticileri ve çok sayıda Srebrenitsalı vatandaş katıldı.

İftarın ardından, Türkiye'den gelen hafızlar, Kuran-ı Kerim okudu.

Bayrampaşa Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Balekoğlu, iftardan sonra yaptığı konuşmada, Srebrenitsa'da 1995 yılında yaşanan soykırımı hatırlatarak, bu soykırımın insanlık üzerindeki kara bir leke olduğunu dile getirdi.

Srebrenitsa kurbanların anma törenleri kapsamında Bayrampaşa'da 10 Temmuzda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı bir anma programını düzenlediklerini ifade eden Balekoğlu, ''Acılarınızı paylaşıyoruz, acılar paylaşılınca azalır. Bu iftar sofrası da birlik ve berberliğimizi pekiştirerek o korkunç olayların bir daha yaşanmaması için vesile olacağını ümit ediyoruz''diye konuştu.

''Örneğimiz Türkiye''

Srebrenitsa Belediyesi Başkan Vekili Çamil Durakoviç, Türkiye'nin sadece Bosna Hersek'e değil dünyanın bir çok ülkesine devlet yönetimi ve gelişim bakımından örnek olduğunu ifade etti.

Türkiye hükümeti ve Türk halkının sadece soykırım kurbanların anıldığı 11 Temmuzda değil, sürekli olarak Srebrenitsa'nın yanında olduğunu belirten Durakoviç, ''Türkiye yıllardır hep yanımızda olduğunu gösterdi. Bizler ise, devlet nedir ve nasıl yönetilir Türkiye'ye bakarak öğrenebiliriz. Biz burada çok acılar yaşadık, ancak sizin (Türkiye) yolunuzu izleyerek güçlü bir devlet olabiliriz'' diye konuştu.

''Kardeşlik sınır tanımaz'' projesiyle 8. kez, 80 kişilik gönüllü ekip, 4 tır, 2 otobüs, 4 minibüs, 1 jeneratör aracı ve 1 canlı yayın aracıyla yola çıkan konvoy Bosna'nın ardından Sırbistan'da Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesinin Tutin kenti, Karadağ'daki Rojaye, Kosova'da Prizren'in de aralarında bulunduğu 9 ülkedeki 22 kentte vereceği iftarlarda yaklaşık 700 bin insanı konuk edecek.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz