Diyarbakır’ın Sur ilçesinin Dabanoğlu Mahallesi’ndeki tarihi Çifte Han, restorasyonu yapılmadığı için yıkılma tehlikesiyle karşı kaşıya. Halk arasında “Borsa Hanı” olarak bilinen ve bulunduğu sokağa adını veren Çifte Han’ın, mimarı ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmese de 16’ncı yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.
Bezemeden kaçınılarak yapılmış olan han, siyah ve beyaz taş kullanılarak yapılırken, siyah kesme taşlarla döşeli avlunun üç tarafından sütunların taşıdığı basık kemerli revaklar bulunuyor. Ana girişin solundaki taş merdivenlerle hanın ikinci katına çıkılırken, ikinci kattaki sütunlar beyaz taşlarla yapıldığı görülüyor. Revakların arkasında sıralanan han odaları ise dışarıya bir kapı ve pencere ile açılıyor.
Çift olarak inşa edilip, bu şekilde adlandırılan hanlardan birinin 1940’lı yıllarda yapılan yol genişletme çalışması sırasında yıkıldığı belirtiliyor.
DEPO OLARAK KULLANILIYOR
İnşasından sonra bir zamanlar kentin ticaretinin döndüğü mekanlardan biri olarak işlev gören Çifte Han’ın bir kısmı sokağa çıkma yasağının uygulandığı alanda kalıyor. Ön tarafında Hasan Paşa Hanı, arkasında ise Sülüklü Han’ın olduğu Çifte Han, yüzyılları bulan tarihi boyunca onarım yüzü görmedi.
Bugün dükkan ve depo olarak kullanılan hanın özellikle arka tarafındaki duvarı, her an yıkılma tehlikesi altında.
HİSSEDARLARIN ANLAŞMASIZLIĞI
Çifte Han’ın bir çok hissedarı olduğu ve bu yüzden restorasyonunun yapılamadığı belirtiliyor. Hisselerinin yüzde 33.5’i Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, yüzde 40’ı bir şahsa, yüzde 26.5’i ise 20 kişiye ait olan han, hissedarların anlaşmazlığı nedeniyle yıllardır restore edilemiyor.
Hisselerinin milyon TL’yi bulduğu ifade edilen Çifte Han, hissedarların yanı sıra Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün duyarsızlığı yüzünden günden güne yıkılıp, tarihten silinme tehlikesi ile karşı karşıya.
Kaynak: Diyarbakır Söz