Bu kafenin garsonları Down sendromlu

MERSİN'de Mezitli Belediyesi ile Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Mersin Şubesi ortaklığında, down sendromlu çocukların sosyal hayata katılımı ve kendilerine güvenlerini kazanmaları amacıyla Down Cafe açıldı. Kafede down sendromlu 20 çocuk, dönüşümlü olarak garsonluk yaparak müşterilerle sohbet edip sosyal iletişimlerini geliştiriyor.

Bu kafenin garsonları Down sendromlu
3 ay önce hizmete giren kafede her gün 10.30 ile 15.30 saatleri arası servis yapan 2 down sendromlu çocuk, vardiyalı olarak çalışıp sıranın yeniden kendisine gelmesini heyecanla bekliyor. Dönüşümlü olarak çalışan 20 çocuk, aynı zamanda müşterilerle beraber oturup sohbet edip sosyal iletişimlerini kuvvetlendiriyor. Sembolik ücretlere çalışan çocuklar, gördükleri ilgi nedeniyle eğlenceli bir gün geçiriyor.
'ÖZGÜVENLERİ ARTTI'
Kafede hafta içi ve hafta sonu olarak iki grup çocuğun çalıştığını ifade eden ZİÇEV Mersin Şube Başkanı Zekiye Kahveci, şunları söyledi:
"20 özel çocuğumuz dönüşümlü olarak Cafe Down'da yer alıyor. Yiyecek ve içecek servisinde çalışıyorlar. Gelen müşterilere ikramda bulunuyorlar. Cafe Down'da çalışmalarının en büyük etkisi, çocukların özgüvenleri arttı. Toplumdaki ön yargıyı kırmış olduk. Onların da bu alanda olabileceklerini ispat ettik. Bu özel gençler çalıştıkları için çok mutlu. Çalışma sırasının yeniden kendilerine gelmesini heyecanla bekliyorlar. Hepsi bu kafede yer almak istiyor" dedi.
'ÇOK MUTLUYUZ'
Garsonluk yapan down sendromlu çocuklar da kafede çalıştıkları için çok mutlular. Bu çocuklardan biri olan Fırat Uzal, kafede çay ve yemek servisi yaptığını belirterek, "Çok mutluyum. İnsanlar bana çok iyi davranıyorlar, şefkatle yaklaşıyorlar. Onlarla çok iyi anlaşıyoruz" dedi.
Bir diğer down sendromlu garson Gökhan Eren ise çalışırken müşterilerle sohbet etmeyi çok sevdiğini belirterek şunları söyledi:
"Servis bizi evden alıp buraya getiriyor. Ben de burada yemek verip topluyorum. Çalıştığım için çok mutluyum. İnsanlar çok iyi ve güzel davranıyor, bizi seviyorlar. Biz de mutluyuz onlar da mutlu. İnsanlar bize sarılıyor, biz onlara sarılıyoruz. O yüzden çok mutluyuz."
İş hayatına dahil olarak sembolik paralar kazanan down sendromlu gençler, müşterilere şiir okuyup şarkı söyleyerek unutamayacakları bir hizmet veriyor.

DHA

Kaynak: DHA

Çok Okunan Haberler