Yangın söndürme tüpü alırken nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız aşağıdaki başlıklar üzerinden kendinize rehber olabilirsiniz. Yangın söndürme tüpü çıkabilecek olası yangın durumlarına karşı acil müdahale etmek ve hayat kurtarmak adına kritik öneme sahiptir. Dayanıklı ve kaliteli seçimler yapmanız bu noktada önemlidir. Peki yangın söndürme cihazı alırken nelere dikkat etmelisiniz?
Yangın Söndürme Tüpü Nedir?
Yangın söndürme tüpü, evden ofise ve hatta araçlara varana kadar her yerde bulunması gereken yangın önleyici malzemelerden biridir. Hem can güvenliği hem de mal güvenliğiniz için şarttır. Yangının türüne en uygun şekilde yangın söndürme tüpü çeşitleri vardır. Bunlar;
Yangın Söndürme Tüpü Çeşidi | Kullanıldığı Alan |
A Sınıf | Ahşap, kağıt veya kumaş gibi malzemelerden kaynaklı yangınlar için kullanılır. |
B Sınıf | Benzin, boya, vernik ve yağ gibi yanıcı madde yangınlarını söndürmek için kullanılır. |
C Sınıf | Metan, hidrojen, propan gibi yanıcı gaz içeren olası yangınları söndürmek için kullanılır. |
D Sınıf | Titanyum, alüminyum, magnezyum gibi metallerin karıştığı yangınlara özel yapılmıştır. |
Dayanıklı Yangın Söndürme Tüpü Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yangın tüpü kalitesi ve dayanıklılığını ölçmenin bazı kriterleri vardır. Bunlara şöyle göz atacak olursanız;
- Yangın tüpü cihazının kaliteli, güvenilir şekilde üretildiğini, kullanılan malzemenin güvenlik standartlarına en uygun şekilde yapıldığını kanıtlayan sertifikaya sahip olmasından anlayabilirsiniz.
- Çok eski tarihli tüp almayın. Zira tüp içindeki madde bozulabilir. Bunun için satın alırken öncelikle üretim tarihine göz atın.
- Yangın tüpü yerleşimi ve kullanımı kolay şekilde tasarım özelliklerine sahip olmalıdır ki acil durumlarda müdahale şansınızı arttırsın.
- Garanti koşullarına ve garantisinin bulunup bulunmadığına dikkat edin.
- Yangın söndürme tüpü üzerindeki kullanım talimatlarının kolay şekilde okunabilir olmasına dikkat edin.
- Yangın söndürme tüpü basıncı kullanacağınız alana en uygun boyutta olmalıdır. Daha büyük alanlarda yüksek basınçlı modeller işinize daha çok yarayacaktır.
- Hangi türden bir yangın söndürme cihazı kullanmanız gerektiği, yangının türüne bağlı olarak değişecektir. Yani yanıcı sıvıların olduğu garajınız için farklı ya da şömine alanını için kullanacağınız tür çok farklıdır. Dolayısıyla karşılaşmanız yüksek olan yangın türü için, en uygun olan tüpü almanızda fayda vardır.
- Yangın tüpü boyutu da seçim yaparken en önemli kriterlerden biridir. Yani evinizin büyüklüğüne en uygun modeli seçmeniz gerekir. Mutfak için 2,5 kg ağırlığındaki kuru kimyevi söndürücü, ortak alanlar için 5 kg ağırlığındaki kuru kimyasal söndürücü ve garaj için 10 kiloluk söndürücü önerilebilir.
Yangın Söndürme Tüpü İçinde Neler Var?
Yangın söndürme tüpü içinde genel olarak yangına karşı etkili soğutucu ve boğucu maddeler yer alır. Bu maddenin türü de yangının türüne göre farklılık gösterecektir. Su, köpük, kuru kimyevi maddeler ve karbondioksit içerikli tozlardan oluşmaktadır. Yani daha detaylı olarak;
- Su genellikle A sınıfı yangınları için kullanılır.
- Köpük, A ve B sınıfında yer alan yangın türleri için kullanılır.
- Karbondioksit B ve C sınıfı yangınlarında etkildir.
- Kuru kimyevi toz ise B Ve C sınıfı yangınlarını söndürmeye yarar.
Yangın Söndürme Tüpü Nasıl Kullanılır?
Yangın söndürme cihazını doğru şekilde ve doğru zamanda kullanarak olası yangın şartlarının büyümeden sönmesine yardımcı olabilirsiniz. Peki takip etmeniz gereken adımlar nelerdir?
- Öncelikle emniyet pimini, basıncı serbest bırakması için çekin.
- Ardından ateşe mümkün olduğu kadar yakın ve aynı zamanda kendinizi güvende hissetmek için de uzak tutun.
- Söndürücü maddeyi püskürtmek amacıyla kola sonuna kadar basılı tutun.
- Sağ ve sol hareketler ile ön ve arkaya doğru ilerleyerek ateşin tabanına doğru püskürtün. Burada ateşin dışına çıktığınızdan emin olmaya çalışın.
- Yangının tamamen söndüğünden artık emin iseniz ve kimyevi toz kullanıyorsanız sonuna kadar püskürttüğünüzden emin olun.
Yangın Söndürme Tüpü Doldurma Ne Zaman Yapılır?
Yangın söndürme tüpü içindeki basınçlı haldeki madde, zamana bağlı olarak boşalmaktadır. Bu sebeple yetkili firmalar tarafından teknisyen eşliğinde cihazın basınç ve çalışma sistemi kontrol edilir.
Düzgün çalışmıyorsa eğer yangın tüpü doldurma veya değişimi söz konusu olacaktır. Kimyevi kuru toz içeren ve karbondioksit kullanılan yangın tüplerinde 6 ayda bir kontrol şarttır. Ayrıca 2 yılda bir de boşaltılıp yangın tüpü doldurma işlemi yapılmalıdır. Köpüklü modeller ise yılda bir defa kontrol edilmelidir.
Süresi Dolan Yangın Söndürme Tüpü Ne Yapılmalıdır?
Süresi geçen yangın söndürme cihazının etkisi az olur. Bu sebeple kullanım alanında yangının yayılma hızı artacaktır. Ayrıca süresi dolduğu için bu cihaz kullanılamaz hale gelmiştir.
Bu durumda da yangın söndürme cihazı kullanılmadığı için ve müdahale edilemediğinden ötürü yine yangının yayılma hızında artış olacaktır.
Süresi dolan yangın tüpü doldurma olmuyorsa, yetkili kişilerce patlama olasılığına karşı imha tesisinde imha edilmelidir.
Yangın Söndürme Tüpü Nerede Durmalıdır?
Yangın söndürme cihazını koyacağınız yer, çıkabilecek yangın durumlarına aniden müdahale noktasında oldukça önemlidir. Kolay ulaşılabilir ve çıkarılabilir yerde olması bu noktada mühimdir. Aslında yangın söndürücü cihazlar evdeki kaçış alanlarına yerleştirilmelidir. Bu alanlar evin şu kısımları olabilir;
- Balkon
- Bahçe
- Barbekü yanı
- Garaj
- Mutfak
Yani sonuç olarak esasen bir tane değil de birden fazla yangın söndürme tüpü bulundurmanız gerekebilir. Hatta bunun yanında duman dedektörlerinin de olması şarttır. Özellikle çok katlı evde oturanlar için duman dedektörü işe yarayacaktır. Ayrıca düzenli aralıklarla test etmenizde fayda vardır. Diğer yandan kullanım alanına göre dikkat etmeniz detaylar şöyledir;
- 1 ile 12 kg arasındaki yangın tüplerini yerden yüksekliği en çok 90 cm olacak şekilde asın.
- Evin eşya kalabalığından kaybolmaması için mutlaka daha boş alana veya girişe en yakın noktaya bırakın.
- Ayrıca çıkan yangında maksimum 3 dakika içinde müdahalede bulunabilmeniz için görebileceğiniz ve kolaylıkla alabileceğiniz yerde bulunması çok önemlidir.
Yangın Söndürme Tüpü Doldurma Fiyatları Nasıldır?
Yangın tüpü doldurma fiyatları ya da değişim fiyatları bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bunda şu faktörler etkilidir;
- Yangın tüpü boyutu
- Yangın tüpü türü
- Yangın tüpü ağırlığı
- İçerisindeki etken madde farklılığı
- Yangın tüpü özellikleri en etkili unsurlardır.
Kilosuna göre değişiklik göstermesi yangın tüpü doldurma işlemlerinde de fiyat farkına neden olur. Yani 6 kg'lik yangın tüpü dolum fiyatları ile 12 kg’lik yangın tüpü dolum fiyatları aynı değildir. Yangın tüpü doldurma kilo bazında değişiklik gösterecektir.
Yine aynı şekilde 2. el yangın tüpü fiyatları ile sıfır yangın tüpleri aynı fiyatta değildir. Yangın tüp 1 kg ve en ucuz 6 kg’lik yangın tüpü fiyatları kullanacağınız alana göre farklılık gösterebilir. Çok uçuk fiyatlar olmamakla birlikte yangın tüpü doldurma işlemi yeniden almaktan daha uygundur.
Sıkça Sorulan Sorular
Yangın söndürme tüpü alırken sizlere, kaliteden kullanım şekline ve alanına kadar her türlü bilgi yukarıda detaylı olarak verilmiştir. Ayrıca bu konuyla ilgili bazı sorular da aşağıda yer almaktadır. Göz atarak fikir edinebilirsiniz.
1 - Yangın Tüpü Doldurma İşlemi Neden Düzenli Yapılmalıdır?
Özellikle yüksek binalarda yangın tüpü doldurma belirli aralıklarla yapılmalıdır. Çünkü zamana bağlı olarak içindeki etken madde boşalmaktadır. Acilen ve olası yangın anlarına ani müdahale noktasında bu durum çok önemlidir. Aksi takdirde büyük kazalar ve felaketler ortaya çıkabilir.
2 - 6 kg Yangın Tüpü Ne Kadar Sürede Boşalır?
6 kiloluk kuru tozlu madde içeren yangın söndürme tüpü tetiğine sürekli basılırsa ortalama olarak 10 ile 15 saniye içinde boşalacaktır.
3 - Ev için Hangi Yangın Tüpü?
Evlerde, konutlarda, işyerlerinde, dairelerde ve bunun gibi kapalı alanlarda kesinlikle karbondioksit yangın söndürme tüpü çeşidi kullanılmalıdır.
4 - Yangın Tüpü Dolumu Nerede Yapılır?
Yangın tüpü doldurma işlemi özel dolum istasyonu yerlerinde gerçekleşir. Bu işlemde öncelikle cihaz boşaltılır ve ardından içine doğru basınç yoluyla yangın söndürme maddesi doldurulur.
5 - Yangın Tüpü Neden Kırmızıdır?
Yangın söndürme tüpü cihazının kırmızı renkte olmasının nedeni, hemen göze çarpan bir ton olmasıdır. Özellikle kırmızı renk yangın anında kolaylıkla ayırt edilebilir özelliktedir.
İlgili Haberler
Çiçek dumandan etkilenerek öldü
Korkutan yangın
Kaynak: Diyarbakır Söz