Dijitalleşme hız kazandı!

Pandemiyle birlikte kütüphanelerde de dijitalleşme sürecinin hız kazandığına dikkat çeken Kültür Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Yasemin Balcı, elektronik kaynak kullanımının avantajlarıyla yarattığı alışkanlığın pandemi sonrasında da devam edeceğini söyledi. Balcı, bu süreçte kütüphanecilerin bir zorluk yaşamadığını da belirtti.

Dijitalleşme hız kazandı!

29 Mart-4 Nisan Kütüphane Haftası kapsamında pandemi sonrası kütüphanelerin geleceği de bir gündem maddesi olarak tartışılırken, elektronik kaynakların Türk kütüphaneciliğinde 90’lı yıllardan bu yana kullanıldığını kaydeden Kültür Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Yasemin Balcı, pandemi döneminde kütüphanelerde dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birer açık bilim ve veri merkezleri olarak konumlandığını kaydetti.

ANA TEMA PANDEMİ VE KÜTÜPHANELER

Bu yılki Kütüphane Haftası’nda ana tema olarak koronavirüs salgını gölgesinde kütüphaneciliğin işlendiğini Balcı, “57’nci Kütüphane Haftası 29 Mart-4 Nisan tarihleri arasında kutlanıyor. Bu yılki kütüphane haftasının ana teması da pandemi ve kütüphaneler üzerine işleniyor. Pandeminin ilan edilmesinin ardından tüm dünyada kütüphanelerin kapanması, uzaktan eğitim sistemine geçilmesiyle birlikte biz de kütüphane olarak verdiğimiz referans hizmetlerini sanal ortama taşımak durumunda kaldık. Referans hizmetleri, kullanıcılara kaynakları nasıl kullanması gerektiğini anlatan bir hizmettir. Pandemiden önce bu hizmeti yüz yüze veriyorken, pandemi sürecinde online olarak vermeye başladık. Hatta telefonlar ve elektronik postalar ile bu hizmeti devam ettirdik” diye konuştu.

Balcı, sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversite 2011’den beri uzaktan eğitim sistemi olan CATS platformunu kullanıyor. Biz de kütüphane olarak buraya dahil olunca hiç yabancılık çekilmedi. Çünkü aşina oldukları bir sistemdi. Aslında bu platformun içinde belli iletişim kanalları var. Sohbet, duyurular gibi. Biz de sanal kütüphanede, sohbet alanında öğrencilere canlı destek verebildik. Duyuruları da platform üzerinden gerçekleştirdik. Zaten kullandıkları bir sistem olduğu için yabancılık çekmediler. Bunun dışında eğitimlerimizi pandemi öncesinde yüz yüze yapıyorduk, sonrasında ise online olarak devam ettirdik.”

Kaynak: Diyarbakır Söz