Diyarbakır ve Adıyaman'da 300 kadına eğitim

Diyarbakır ve Adıyaman’da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri 10 ayda 300 kadına, kadın sağlığı eğitimleri verecek.

Diyarbakır ve Adıyaman'da 300 kadına eğitim

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman’da gönüllü faaliyetlerini sürdüren Önce Çocuklar Derneği, özellikle çocuklar, gençler ve kadınlar için çeşitli projeler geliştirecek. Dernek, Adıyaman’ın Kömür beldesinde kültür-sanat merkezinde yürüttüğü çalışmaları ilerleterek, sağlık ve eğitim alanlarında yeni projelerle topluma katkı sunmaya amaçlıyor.

"Kadından Kadına Sağlık” projesi


Önce Çocuklar Derneği, Sabancı Vakfı’nın 2024-2025 yılı Açık Çağrılı Hibe Programı desteği ile “Dayanışma İyileştirir: Kadından Kadına Sağlık” projesini hayata geçirdi. Proje, Dayanışmanın Kadın Hali Derneği (DAKAHDER) ortaklığında ve BEIJE’in katkılarıyla yürütülecek. Proje kapsamında, Adıyaman’ın farklı ilçelerinde kız çocukları ve kadınların sağlık haklarına erişimlerini desteklemeyi amaçlıyor.

Her kadın ve kızı eşit zemine taşımak


Yetkilikler yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Projeye başladığımız Temmuz ve Ağustos aylarında yoğun bir fizibilite çalışmasından sonra Eylül ayı itibariyle Adıyaman merkez ve ilçelerinde 12-18 yaş aralığındaki kız çocukları için menstrüel döngü, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddet üzerine konuşacağımız 10 farklı atölye ile sahaya çıkarak 300 kız çocuğuna; eş zamanlı olarak 10 farklı atölye ile de 300 kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte kadın sağlığı için cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, meme kanseri, rahim ağzı kanseri gibi kadın sağlığı için önemli tarama testlerinin ne kadar hayati önem taşıdığına dair ciddi bir farkındalık yaratarak koruyucu sağlık hizmetine katkıda bulunmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. Umudumuz, temas ettiğimiz her kadın ve kız çocuğunun hayatında bedeni ile, kurduğu ilişkiyi daha sağlıklı ve eşit bir zemine taşımak”

Eğitimler ne kadar sürecek?


Haziran 2025’e kadar toplamda 20 atölye tamamlanması bekleniyor. 10 ay boyunca sahadan elde edilen veriler ve deneyimler ışığında, Diyarbakır ve Adıyaman’da faaliyet yürüten sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının katılımıyla bu alandaki ihtiyaçlara dikkat çekerek geniş katılımlı bir çalıştay düzenlemeyi amaçlıyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz