Atık veya kullanılmayan anakarttan elektrik kablosuna, fandan harddisk ve vidalara kadar bilgisayar parçalarının özenle dizildiği "teknoloji duvarı"nda yer alan eski model cep ve sabit telefon cihazları, "teknolojik nostalji" yaşatıyor.
Teknoloji duvarını görenler, katkı sağlamak için eski ve kullanılmayan cihazlarını Gürbüz'e veriyor.
Duvarının her geçen gün daha da dolduğunu anlatan Gürbüz, teknolojiyi çok sevdiğini söyledi.
Öğrencilik yıllarında edindiği koleksiyon merakı sayesinde teknoloji duvarının ortaya çıktığını aktaran Gürbüz, şöyle konuştu:
"Farklı dallarda koleksiyonlarım oldu. Yakın zamana kadar da devam ettirmiştim. 20 yıllık bir Türk Telekom geçmişim olduğu için teknoloji ile çok iç içe yaşadım. Haberleşme alanındaki tüm teknoloji ile yakından ilgilendim, oradan kaynaklanan bir alışkanlık oldu. Özelleştirmeden dolayı 2009 yılında bu kuruma atandım. Burada bilgi işlem kısmında görevlendirildim. Kurumun bilgisayarlarıyla, telefonlarıyla, santralıyla ilgilendiğim için elime çok malzeme düşüyor."
Gürbüz, duvarın, yöneticilerinin ve çalışma arkadaşlarının da büyük ilgisini çektiğini dile getirerek, kurum içi ve dışından birçok kişinin destek olduğunu vurguladı.
Odasında yer olmadığı için çok sayıda parçayı depoda sakladığını anlatan Gürbüz, şöyle dedi:
"Bazen arızalanıp boşa çıkan malzemeleri atmadım, elimde tuttum. Sonra bu malzemeleri duvarda şekillendirme fikri aklıma geldi. Bir iki parça ile başladım sonra devam ettirdim. Malzeme boşa çıktıkça burada değerlendirdim. Bir gün baktım duvarım kapanmış. Bize nostaljik dediğimiz cep telefonları olsun getiriyorlar. Arıyorlar 'bende şöyle bir parça var duvarına asabilir miyiz?' diyorlar. Ben de kabul edip burada değerlendiriyorum."
Bilgisayar donanımlarının yanı sıra Türkiye'de ilk kullanılan bazı cep telefonu modellerini de sergileyen Gürbüz, "Mevcut teknolojide kullanılıp arızalanmış parçalar da ama yenilendiği için eskimiş çalışan parçalar da var. Örneğin çok uzun yıllar kullanılmış ve efsane diye tabir edilen 3310 telefon var. Bugünlerde basında yer alıyor, bu telefon yeni versiyonuyla tekrar piyasaya sürüldü diye." diye konuştu.
Gürbüz, atık bilgisayar parçalarından akvaryum, çerçeve ve duvar saati yapabildiğini dile getirerek, "Bir arkadaşımdan arızalı dizüstü bilgisayar ulaştı. Bunu nasıl kullanabilirim diye düşünürken aklıma duvar saati yapmak geldi, çok güzel oldu." ifadesini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz