Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında evlenen çift sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,9 azaldı. Evliliklerin azalmasının nedenlerin başında artan yüksek altın fiyatları geliyor.
Altın fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle vatandaş, düğün takısı olarak altını satın almak yerine "emanet altına" yöneliyorlar.
Piyasada tedirginliğin hâkim olduğunu ve herkesin seçim sonucunu beklediğini belirten kuyumcu esnafı Süleyman Aksoy, şunları söyledi:
"Seçimden sonra ne olacak diye millette bir korku var. İnşallah Allah’ın izniyle düzelir diye ümit ediyoruz. Şu an piyasa durgun eskiye nazaran düşüş var. Çünkü hem ürün pahalı hem de milletin alım gücü az. Eskiden bir düğün için 40 bin TL’ye altın alınırken şimdi 70 bin TL’ye alınmıyor. Maddi durumu orta ölçekli bir insan için bu sıkıntıdır. Tabi bu da evliliklere yansıyor. Şimdi en çok emanet altına yöneliyor. Düğün sahipleri gelip, ‘bize emanet altın verin düğünde takalım düğünden sonra tekrar size iade edelim.’ Bu teklifler baya son zamanlar arttı. Allah hayırlısını etsin."
Düğün maliyetleri arttı
Evlilik azaltması genel olarak artan fiyat pahalılığı ve geçim sıkıntılarına, boşanmaların ise Aile Korunma Kanun'undaki yanlışlıklara bağlanıyor.
Evlenecek çiftler; gelinlikten damatlığa, davetiyeden nikâh şekerine, düğün salonundan ikram edilecek yemek veya kuruyemişlere kadar birçok süreçten geçiyor. Bunların yanında altın fiyatının yüksek olması düğün maliyetini iyice artıyor.
"Aylık 30 düğünden 5 düğüne düştü"
Eskiye nazaran işlerinin çok düştüğünden yakınan düğün salonu müdürü Abdülkadir Alkan, "Eskiden ayda yaklaşık 30 düğün yapılıyordu şimdi ise ayda bazen 5 düğüne kadar düşüyor. Boşanmalar evlilik oranlarından daha fazla bu da ekonomik sıkıntıdandır. Ekonomik sıkıntı sadece bizim için değil geneldir. Kuyumcuya, zücaciyeye gitsen iş yoktur tabi bunlarda evliliğe bağlıdır. Görüldüğü gibi düğün salonu bomboş, 5 gündür bir düğün gelmedi. Gittikçe de daha çok kötüye gidiyor. Elemanların maaşı, sigortası, iş yerinin vergisi, elektriği bunların hepsi borçla olsa ödemek zorundayız. Her ayda bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Şu an herkes korku ve sıkıntı içerisinde cebinde 3-5 kuruşu olanda harcama yapmıyor. Düğün salonunun kiralama maliyeti örneğin 500 kişilik ise 4 bin-4 bin 500 TL arasıdır. Tabi fiyat sayıya göre değişiyor." ifadelerini kullandı.
"42 yıllık meslek hayatımda böyle sıkıntı görmedim!"
Eski yıllarda ayda yaklaşık 25 düğün yemeği yaptığını şimdi ise sayının yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken Mardin’in tanınmış ustalarından Hikmet Ölçer de "Son birkaç senedir düğünler epey azaldı. Şu an ayda ancak 12-13 düğüne gidip yemeklerini yapıyorum. Düğünler hemen hemen yarı yarıya indi. Sebebi de genelde altın fiyatlarının yükselmesi çünkü düğünlerde en önemli olan altındır. Altın fiyatının yükselmesiyle birçok düğün de iptal edildi. Eskiden bir düğünün maliyeti 40-50 bin TL civarı iken, şimdi 80 bin TL’den yüz bin TL’ye kadar çıkıyor. Altınıyla, yemeğiyle, düğün salonuyla, beyaz eşyalarıyla maliyet yükseldiği için düğünlerde azaldı. Genel anlamda bir sıkıntı var. 42 yıldır aşçılık yapıyorum 25 yıldır da düğün salonlarında yemek yapıyorum son bir iki yıldır gördüğüm sıkıntıları 42 yıllık meslek hayatımda görmedim. Bunun nedeni de ekonomik sıkıntıdır." dedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz