Türkiye'de kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması merak ve tartışma konusu oldu. Ortalama yaşam süresinin cinsiyete bağlı olarak değiştiğini gösteren Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre kadınlar, erkeklerden 5.5 yıl daha uzun yaşıyor.
TÜİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,9'unu kadınlar, yüzde 50,1'ini erkekler oluştururken, konuşan uzmanlar ise erkeklerin kadınlara oranla daha fazla sigara ve alkol tükettiğini, dengesiz beslendiği ve daha stresli olduğuna dikkat çekiyor.
Tüm dünyada kadınların beklenen ömrünün erkeklere göre daha uzun olduğunu söyleyen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, "Türkiye'de kadınlarla erkekler arasında 5.5 yıl olan bu fark zaman içinde ve ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bu hesaplamalarda çocukluk, gençlik ve yaşlılıkta ölümler birlikte değerlendirilir.
Erkek çocuklarında, erken doğum, mikrobik ve kalıtsal hastalıklara yatkınlık daha fazla olduğu için ölüm oranları kız çocuklarından yüksektir. Genç erkeklerde kazalar, şiddet, intihar ve zehirlenme gibi ölüm nedenleri genç kızlara göre daha yüksektir. Yaşlı erkeklerde ise solunum, kalp damar hastalıkları, enfeksiyonlar ve kanser daha fazla olduğu için ölüm oranları kadınlara göre yüksektir" dedi.
Sigara bağımlılığının, yaşam süresi üzerinde ciddi etkisi olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yıldız, "Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi, sigaraya bağlı hastalıklardan erken ölüyor. Erken ölenlerin yüzde 71'i erkekler. Ülkemizde de erkeklerin yüzde 41'i; kadınların yüzde 15'i her gün sigara kullanıyor. Erkekler ayrıca kadınlara kıyasla sağlık sorunlarını daha çok ihmal ederken, doktora gitmekten kaçınıyorlar" açıklamasında bulundu.
DR. AYÇA KAYA (İÇ HASTALIKLARI UZMANI)
"Kadınlar erkeklere göre sağlıklarına daha çok özen gösteriyor ve daha sık doktora gidiyorlar. Erkeklerin testosteron hormonunun yüksek olması, onları daha stresli yapıyor. Erkekler, duygu durumlarını kadınlara göre daha zor kontrol edebiliyor. Bir diğer önemli sorun da meslek seçimleri ile ilgili.
Erkekler, kalp hastalıklarına daha yatkın çünkü fiziksel güç gerektiren işlerde daha çok çalışıyorlar. Bu durum yıpranmayı arttırabiliyor. Bununla birlikte ülke olarak beslenme alışkanlığımız çok kötü. Türkiye, Avrupa genelinde obezitede birinci sırada yer alıyor. Erkeklerde karbonhidrat, yağ ve et tüketimi çok fazla. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için Akdeniz usulü beslenmeye geçmek, sigara ve alkolü azaltmak lazım. Mutlaka her gün en azından 45 dakika yürüyüş yapılmalı."
PROF. DR. OSMAN ERK (İÇ HASTALIKLARI UZMANI)
"Erkeklerin çok stresli bir yaşamı var. Bunun dışında kadınlara göre daha fazla sigara, alkol ve hatta uyuşturucu kullanımı söz konusu. Kadınların hormonal dengesi daha fazla yaşamalarını sağlıyor. Dünyanın en şanssız insanları Türk erkekleri. Çünkü inanılmaz stres koşulları içerisinde hayata tutunmaya çalışıyorlar. Türkiye mutluluk endeksinde de en son sıralardayız.
Avrupa'da en fazla sigara içen ülke Türkiye, en fazla antidepresan ilaç kullanan ülke Türkiye, en fazla mide koruyucu ilaçları kullandığı söylenen ülke Türkiye... Havası en kirli ülkelerden biri de Türkiye. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları, diyabet ve obezitede Avrupa şampiyonuyuz."
"Genetik ve enfeksiyon hastalıkları dışında tüm hastalıkların 4 sebebi vardır. Bunlar, dengesiz ve sağlıksız beslenme, stres, toksinler, kimyasallar ve alerjenlerdir. Uzun yaşamın sırrı ise, dengeli beslenme, stressiz bir hayat, egzersizler, yeterli ve kaliteli uyku, yeterli su, temiz hava, moral - motivasyon, sigara, alkol, uyuşturucu kullanmamak..."
HABER MERKEZ
Kaynak: Diyarbakır Söz