Harput'un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi çalışmaları

Elazığ Valiliği ve Belediyesi işbirliğiyle yürütülen tarihi Harput Mahallesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönündeki çalışmalar kapsamında toplantı gerçekleştirildi.

Harput'un UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi çalışmaları

Kültürpark Mamuratül Aziz Toplantı Salonu'nda birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi Harput Mahallesi'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için yapılan çalışmalar kapsamında toplantı düzenlendi.

Vali Murat Zorluoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Harput'un UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi yönünde birçok çalışma yaptıklarını söyledi.

UNESCO ile Avrupa Birliği'ni birbirine benzettiğini belirten Zorluoğlu, şöyle devam etti:

"Biz Avrupa Birliği'ni olmasa da Avrupa Birliği kriterlerini insan hak ve hürriyetlerini ve demokrasimizin gelişmesi bakımından bir fırsat olarak değerlendirdik. Ülke olarak bu proje de inşallah olur. Ben inanıyorum, olmasa bile biz UNESCO'nun öngördüğü birtakım kriterleri eğer zaman içerisinde karşılayabilirsek Harput'ta gerçekten çok büyük bir ilerleme sağlarız. Harput'u bir turizm beldesi olarak ülkemize sunmuş oluruz."

- "4 bin yıllık geçmişi var"

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da mahallenin 4 bin yıllık bir geçmişi olduğunu, yapılan kazı çalışmalarının ardından 7 bin yıllık bir sürece doğru gittiğini ifade etti.

Harput için birçok çalışma yaptıklarını anlatan Yanılmaz, restorasyon çalışmalarının başladığını, bu yapılan çalışmalarla Harput'u geleceğe taşıyacaklarını dile getirdi.

Fırat Üniversitesi ile çalışma yaptıklarını aktaran Yanılmaz, şunları söyledi:

"Harput'taki kitabeler üzerinde bir çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 1 yıldır devam ediyor bu çalışma. Çok titiz bir şekilde yürütülen bir çalışma çünkü Harput'un kaybolmaya yüz tutmuş geçmişini biz ancak oralardan elde edebiliriz. Nereden nereye gelmiş, neler yaşanmış, kimler yaşamış, bunların da kitabelerden okuma ve öğrenme imkanımız var."

Harput'un hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtılması gerektiğine işaret eden Yanılmaz, mahalleyi UNESCO Dünya Miras Listesi'ne koymak için 16 Mayıs'ta Paris'te de ön tanıtım toplantısı yapacaklarını kaydetti.

Toplantıya, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudbettin Demirbağ, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Ticaret Borsası Başkanı M. Ali Dumandağ ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler