Dicle Üniversitesi Onkoloji, Çocuk ve Kalp Hastaneleri'nde tedavi gören çocuk hastalara moral vermek amacıyla sahnelenen "Kırmızı Başlıklı Kız- Hansel ve Gratel" adlı tiyatro oyunu çocuk izleyicilere keyifli anlar yaşattı.
Diyarbakır'da, Sur Halk Eğitim Merkezi ile Dicle Üniversitesi Hastaneleri işbirliğiyle düzenlenen etkinlikle başta lösemili çocuklar olmak üzere hastanede yatan çocuklar için tiyatro gösterimi yapıldı. DÜ Kalp Hastanesi Konferans Salonunda düzenlenen programa, başta lösemili çocuklar olmak üzere hastanenin diğer servislerinde yatan çocuklar ve aileleri katıldı.
Sahnelenen "Kırmızı Başlıklı Kız" ve "Hansel ve Gretel" oyunları sayesinde tiyatro ile ilk defa tanışan çocuklar, kendiler için kesilen pasta, dağıtılan hediyeler ve sahnede tiyatro oyuncularıyla yaptıkları dans ile moral buldu.
- "Tiyatroyu onların ayağına getirdik"
Sur İlçe Milli Eğitim Müdürü Eyüp Uçak, hastanede yatan çocuklara yönelik böyle bir sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını, tedavilerinin sürmesi nedeniyle çocukların tiyatroya gitme imkanı bulamadıklarını belirterek, "Lösemili çocuklar tiyatroya gidemediği için biz tiyatroyu onların ayağına getirdik." dedi.
Tiyatro grubu içinde geçen yıl terör saldırılarından etkilenen gençlerin de yer aldığını ifade eden Uçak, şöyle devam etti:
"Rehabilite amaçlı terör mağduru çocuklara drama dersleri verilerek, yaşadıkları sıkıntıları üzerlerinden attılar. Terörden mağdur olmuş çocuklarımız, tiyatroya gitme imkanı olmayan hasta çocuklarımıza oyun sergiledi. Sur, terörden dolayı hep mağdur oldu. Bugün mağdurlar, mağdur olanlara yardım eli uzatıyor diyebiliriz."
DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Kırbaş ise hastanede yatan çocukların çoğunun ilk defa tiyatro ile buluştuklarını söyledi.
Etkinliğin çocuklar üzerinde olumlu etki bırakacağına inandığını ifade eden Kırbaş, "Amacımız birkaç saatliğine de olsa hasta çocuklarımızı eğlendirmek, onların moralini iyileştirmek." ifadelerini kullandı.
Sur Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Gülsever de başta onkoloji servisi olmak üzere DÜ Hastanelerinde tedavi gören çocuklara moral ve motivasyon olması amacıyla böyle bir projeyi hayata geçirdiklerine dikkati çekti.
Tiyatro grubunda yer alan oyunculardan bir kısmının rehabilitasyon, motivasyon ve topluma tekrar kazandırma amacıyla drama dersleri verdikleri Sur'daki terör mağdurları olduğunu ifade eden Gülsever, verilen eğitimlerle kişinin kendini geliştirmesinin yanında çevresine de yararlı olma fiilinde bulunduğunu bildirdi.
- "Tiyatroya gitmemiştim, bunu da gördüm"
Çocuklardan İclal Çakin, 6 yıldır lösemi hastalığıyla savaştığını, bu sürede hem güzel hem de kötü günler yaşadığını anlattı.
Yapılan etkinlikten dolayı sevindiklerini ifade eden Çakin, "Çok heyecanlı ve sevinçliyim. Böyle iyilikler yapan ağabey ve ablalara çok teşekkür ediyorum. Tiyatroya gitmemiştim, bunu da gördüm. Bu tür etkinliklerin ayda veya haftada bir de olsa hem klinik hem de poliklinikte yapılmasını istiyoruz. Moralimizi yüksek tutunca daha çok iyileşiyoruz, bunun farkındayım." diye konuştu.
Bu yıl hastalığı nedeniyle okula gidemediğini ifade eden Çakin, okuyabilmesi durumunda lösemili çocukları tedavi etmek için doktor veya hemşire olmak istediğini belirtti.
Zeynep Ildır ise 3 aydır hastanede tedavi gördüğünü, kendileri için düzenlenen etkinlikten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Daha önce hiç tiyatroya gitmediğini anlatan Ildır, "Çok mutluyum, huzurluyum. Etkinliği düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum." dedi.
Hatice Yıldırım da etkinlikten dolayı duyduğu memnuniyeti anlatarak, ilk defa tiyatro izlemenin sevincini yaşadığını aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz