Kadınların vazgeçilmezi yöresel kıyafetler

Şanlıurfa'da kadınlarca yüzyıllardır kullanılan renkli fistan, aba ve zıbın gibi yöresel kıyafetler, günümüzde de özellikle kırsal kesimde yaşayan kadınların tercih ettiği giyecekler arasında yer alıyor

Kadınların vazgeçilmezi yöresel kıyafetler

Binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürüyle öne çıkan Şanlıurfa'da, yüzyıllardır kadınlar tarafından kullanılan rengarenk fistan, aba ve zıbın gibi yöresel kıyafetler, kentin köylerinde hala tercih ediliyor.

Şanlurfa'da kadınların kullandığı pullarla bezenmiş zıbınların üzerine takılan boncuk işlemeli mor başörtüler, her yaşa hitap eden fistanlar, inanç, yaş, medeni durumu yansıtan birbirinden farklı ve renkli geleneksel kıyafetler günümüzde de varlığını koruyor.

Bölgede yaşayan kadınlar, yüzyıllardır birbirinden ayrılamayan etnik kültürlerini giysilerine yansıtıyor.

Türk, Arap ve Kürt vatandaşların bir arada huzur içinde yaşadığı ve kırsal bölgelerinin yoğun olduğu Şanlıurfa'da kadınların giydiği kıyafetler, o kişinin etnik kökenini, yaşadığı yeri ve hatta medeni durumunu ortaya koyuyor.

Merkez Eyyübiye ilçesindeki tarihi Kapalı Çarşı'daki manifaturacılar da 30 ile bin lira arasında değişen fiyattan satın alınan kumaşlar, yine bu bölgedeki terzilerin elinde işlenerek giyime hazır hale getiriliyor.

Manifaturacı Abdülkadir Çoban, yöresel kıyafetlerin ilgi görmeye devam ettiğini ifade ederek, "Burada 300 civarında esnaf var herkesime hitap eden kumaşlarımız bulunuyor. Her dönem farklı renkte ve modelde kumaşlar çıkıyor bunlara genelde o zaman meşhur olan dizilerin ya da başrol oyuncularının isimleri veriliyor. Deli Yürek, Hürrem, Bervan Kuşi gibi. Kumaşlar buradan alınıyor ve terzilerde kadınların ölçülerine göre dikiliyor." dedi.

İbrahim Han ise özellikle düğün dönemlerinde çarşıda yoğunluk yaşandığını dile getirerek, "Her yaşa, her zevke uygun kumaşlarımız var. 20 liraya da bin TL'ye de malzeme var. Ama düğünlerde insanlar çok kaliteli olan kumaşları tercih ediyor." dedi.

 Siverek ilçesinde yöresel kıyafet giyen Yaşo Geyik de küçüklüğünden itibaren bu kıyafetleri giydiğini belirterek, bu kıyafetlerle rahat olduğunu anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz