Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesi 5 Nisan Mahallesi Sakarya Caddesi’nde yaklaşık 8 ay önce yıkımı gerçekleştirilen sağlık ocağı yerine karakol yapılacağı iddialarına tepki gösteren halk, sağlık hizmetlerinin karşılanmasını istediler.
Söz konusu yerin karakol yapılması için uygun bir yer olmadığını söyleyen mahalle sakinleri, yeni bir sağlık ocağı yapılması talebinde bulundular.
Yıkılan sağlık ocağının ardından arsanın 4 metre kadar kazıldığını ve oluşan çukurun özellikle çocuklar için tehlike oluşturduğunu söyleyen 5 Nisan Mahallesi Muhtar Vekili Ayhan Tanrıverdi, oluşan kötü kokunun de çevreyi rahatsız ettiğini belirtti.
Karakol yerine yeni bir sağlık ocağına ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Tanrıverdi, "Diyarbakır’ın ilk sağlık ocağı orasıydı. Mahallede hastane olması, halkımız için daha iyidir. Diyarbakır’da karakollar çoktur, her yerde karakol var. Mahallede yeni sağlık ocağı yapıldı ama o da mahalle arasındadır. Milletimiz yerini bilmiyor hep gelip bize, ‘sağlık ocağı nerede, bizim aile hekimimiz neresidir?’ diye soruyorlar." dedi.
KARAKOL DEĞİL, SAĞLIK OCAĞI
Karakol yapılmasını uygun bulmadıklarını belirten esnaf Mustafa Akkul ise "Burada zaten karakolun yapılmasına fiziki şartlar da el vermiyor. Gelen mühendislerin de onay vermediğini çok iyi biliyoruz. Biz esnaf olarak, bu konuda il emniyet müdürü ile görüştük. Burada karakol yapılmasının yanlış olduğunu, güvenlik açısından çok sıkıntılı bir yer olduğunu ve buradaki çevre binalara da fiziki anlamda çok zarar verdiği gözle görüldüğünü dedik. İl Emniyet Müdürü de ‘Doğrudur, biz de oraya karakol yapılmasına onay vermedik ancak hâlâ yapılıp yapılmayacağı netlik kazanmadı.’ dedi. Burada yakın yerde karakolun olduğu biliniyor burada gereksiz olduğunu söylüyoruz." ifadelerini kullandı.
Akkul, ayrıca kazılan temelde oluşan bataklığın sivrisinekleri arttırdığını, bu nedenle yaz aylarında mahalle sakinlerinin rahatsız olduğunu aktardı.
Kazılan temeli en kısa sürede doldurulması gerektiğini söyleyen Akkul, temelin su ile dolması halinde çocuklarının düşüp boğulma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
SEMT SAKİNLERİ TEPKİLİ
Karakol yerine sağlık ocağını yapılması için imza kampanyası düzenleyerek sağlık ocağının önemini dile getirdiklerin belirten Akkul, "Burada bir sağlık ocağının ihtiyaç ve şart olduğunun altını çiziyoruz. Burada karakol yerine sağlık ocağı yapılması bu insanlara ciddi bir hizmet anlamındadır. 400 bin nüfusu olan bir mahallenin şu anda ciddi anlamda sağlık sıkıntısı vardır. Buraya bağlı olan hekimler de dağıldı, nereye gittiklerini de kimse bilmiyor. Rica ediyorum Valimiz bu konuyla ilgilensin. İki adam göndersin, buradaki insanlar ne durumdadır diye." şeklinde konuştu.Yoğun nüfuslu bir ilçede yaşadıklarını belirten Sedat Yeşilkaya da mahallelerinde sağlık ocağının olmayışından dolayı mağdur olduklarını belirterek, "Sıkıntı yaşıyoruz. Buradan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine, Devlet Hastanesine ve Araştırma Hastanesi'ne gitmek zorunda kalıyoruz. Umarım burası eskisi gibi sağlık ocağı olur." dedi.
Metin Aydeniz de sağlık ihtiyaçlarının karşılamasını isteyerek, "Buraya halk olarak karakol yapılmasını istemiyoruz. Sağlık ocağı yapılmasını istiyoruz. Sağlık ihtiyaçlarımızı zor durumlarda karşılıyoruz. Başka yerlerde sağlık ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz." İfadelerini kullandı.
Kaynak: Diyarbakır Söz