Kirletme yasaklarına uyulmalı!

DİSKİ Genel Müdürlüğü Temmuz ayı Olağanüstü Genel Kurulu’nda, “Dicle Barajı Gölü Havza Koruma Yönetmeliği” için önerilen değişiklikler kabul edildi. Genel Kurul’da , 1/1000 ve 1/25 binlik koordinatlarda belirtilen alanlarda turizm ve piknik amaçlı, sökülebilir tarzda, tek katlı ahşap yapılar dışında hiçbir yapı yapılmaması kararlaştırıldı. Kirletme yasaklarına uyulması için de kararlar alındı.

Kirletme yasaklarına uyulmalı!

DİSKİ Genel Müdürlüğü 2012 yılı Temmuz ayı Olağanüstü Genel Kurulu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek, Meclis Başkan Vekili Hacı Haspolat, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Kayapınar Belediye Başkanı Mahmut Dağ, meclis üyeleri, DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş ve daire başkanları katıldı. Başkanlığını Meclis 2. Başkanvekili Şeyda Aslantaş’ın yaptığı divanda Remziye Taşkıran ve Eşref Güler de yer aldı.

Olağanüstü Genel Kurul açış konuşması ve yoklama ile başladı. Kurulda üç ana gündem maddesi ele alındı.

KAMULAŞTIRMA İÇİN BEDEL YÜKSEK

Kurulda öncelikle, “Dicle Barajı Gölü Havza Koruma Yönetmeliği’nin Mutlak Koruma Alanı’nı belirleyen 4-A maddesi Ek: 1’e 8. Fıkranın eklenmesi maddesi görüşüldü. Değişiklik talebi, Dicle Baraj Gölü Havza Koruma Yönetmeliği’nin uygulanması esnasında, mutlak koruma alanında bulunan alanların kamulaştırılması için gerekli olan bedelin yüksek oluşu ve Eğil ilçesine gelen ziyaretçilerin dağınık evsel sıvı ve katı atıkların oluşmasına neden olması gibi problemler nedeniyle gündeme getirildi.

KİRLETME YASAKLARINA UYULMASI ŞART

Değişiklik önerilen maddede, 1/1000 ve 1/25 binlik koordinatlarda belirtilen alanlarda turizm ve piknik amaçlı, sökülebilir tarzda, tek katlı ahşap yapılar dışında hiçbir yapı yapılamayacağı belirtildi. Maddede “Ancak sökülebilir tarzda tek katlı ahşap yapılar için, DİSKİ Genel Müdürlüğü’nden proje onayının alınması, bu alanda oluşabilecek evsel atıksuların sızdırmaz foseptiklerle toplanarak sonu arıtma ile sonuçlanan atıksu altyapı tesisine taşınması ve katı atıkların baraj suyuna girişini engelleyecek her türlü önlemin alınması ve Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği ile Dicle Baraj Gölü Havza Koruma Yönetmeliği’ndeki genel kirletme yasakları ve koruma alanlarındaki kirletme yasaklarına uyulması şartı ile izin verilebilir” dendi. Madde oybirliği ile kabul edildi.

SU KİRLİLİĞİ KONTROL YÖNETMELİĞİ

Gündeme getirilen diğer madde ise “Dicle Barajı Gölü Havza Koruma Yönetmeliği 4. Maddesi 2. Fıkranın ilk cümlesinin değiştirilmesi” oldu. Yönetmelikte “2. Mutlak Koruma Alanında maksimum su seviyesinden itibaren 300 metregenişliğindeki şerit DİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılır” maddesi, “2. Maksimum su seviyesinden itibaren 300 metregenişliğindeki şerittte yer alan taşınmazların Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği hükümlerine aykırı olmayacak şekilde maliklerince kullanılmalarına devam edilir” şeklinde değiştirildi.

Gündemin “1 adet asfalt silindir aracının eklenmesi” maddesi de kabul edildi. Olağanüstü Genel Kurul, dilek ve temennilerle sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz