Nazım Hikmet, 'Ustalara Saygı' etkinliğinde anıldı

Nazım Hikmet, 111. doğum günü kutlaması kapsamında, Beşiktaş Belediyesi'nin düzenlediği ''Ustalara Saygı'' etkinliğinde anıldı.

Nazım Hikmet, 'Ustalara Saygı' etkinliğinde anıldı

Faruk Şüyün tarafından hazırlanan ve Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi'nde düzenlenen etkinliğe katılanlar, kaleme aldığı dizeleri dünya çapında klasikleşen, yapıtlarıyla edebiyat, tiyatro, sinema, müzik ve resmi besleyen Nazım Hikmet'i sanatın farklı dallarından örneklerle andı.

Ataol Behramoğlu, etkinlikteki konuşmasında, Nazım Hikmet gibi bir şairin şematik olarak değil, derinlemesine incelenmesi gerektiğini belirtti.

Nazım Hikmet'in Yahya Kemal ve Tevfik Fikret şiirinden etkilenmesi, Anadolu'dan geçişi ve Rus Devrimi'ni yaşamasının senteziyle yeteneğini birleştirdiğini anlatan Behramoğlu, lirizm anlamında önemli bir şair olan Nazım Hikmet'le, epik şiirde boy ölçüşebilecek bir şairin bulunmadığını söyledi.

Gecede, Melih Güneş'in hazırladığı ve ilk kez seyirci karşısına çıkan ''Bir Yitik Miras: Nazım Hikmet'' belgeselinden bölümler izlenirken, Nazım Hikmet'in şiirleri Ayşe Lebriz Berkem, Cem Baza ve Özlem Ünaldı'nın sahne aldığı dinletiyle izleyicilere sunuldu.

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV) tarafından hazırlanan, 1925-1938 yılları döneminde Nazım Hikmet tarafından basılan kitaplardan örneklerin sergilendiği gecede, şairin sesinden ''Saman Sarısı'' ve Genco Erkal'ın ''Ne Güzel Şey Hatırlamak Seni'' adlı çalışmasından çeşitli yorumlar da yer aldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz