Öğrenci Servisine Öncelik!

Öğrenciyle okul arasında önemli bir görev icra eden öğrenci servisleri, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla tartışılmaya, eksiklikleri ve sorunları konuşulmaya devam ediyor.

Öğrenci Servisine Öncelik!

Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte sık sık gündeme gelen öğrenci servisleri liyakat, ehliyet ve emanet kavramları üzerinden tartışılmaya devam ediyor.

Öğrenci taşımacılığı yapan firmaların yetkilileri ise yaşanan sorunların ortak akılla atılacak adımlar sayesinde aşılacağını, daha kaliteli hizmet verebilmek için kendilerinin de yaşadığı sorunların giderilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Hizmet kuruluşlarının kaliteli bir hizmet verebilmek için, kaliteli eleman kitlesine sahip olmaları gerektiğini, bu yönde çalışmaların hem kendileri tarafından hem de yerel yetkili kurumlar tarafından yapıldığını belirten firma yetkilileri, servis şoförü alırken psikoteknik, SRC, sabıka kaydı ve ehliyetin kaç yıllık olduğuna ilişkin kriterler uyguladıklarını dile getirdiler.

Diyarbakır’da bine yakın servis plakalı aracın olduğunu beliren firma yetkilileri, belediyenin denetimleri daha sık yapması gerektiğini ve servis şoförlerinin belli bir eğitim sürecine tabi tutulmasının önemli olduğunu söylediler.

"CAN TAŞIYORUZ, CANDAN ÖTE İNSANLARIN CANI OLAN ÇOCUK TAŞIYORUZ"

Öğrenci taşımacılığının sorumluğunun ağır olduğunu ifade eden firma yetkilisi Cemal Selçuk, "Can taşıyoruz, candan öte insanların canı olan çocuk taşıyoruz. Bu anlamda bizim için onlar değerli ve önemlidir. O yüzden yanımızdaki insanlara bu konudaki hassasiyetlerimizi dile getirip birlikte çalışıyoruz. Bugüne kadar büyük bir problem yaşamadık. Bu da yaşamayacağımız anlamına gelmez, tedbirlerimizi alıyoruz. Trafik kurallarına uymamız gerekiyor. Trafikte bulunan arkadaşların yardımcı olması, dur ihtarına uyması ve öğrenci indirip bindirirken daha titiz davranması lazım. Trafikteki diğer sürücülerin de okul taşıtlarına karşı biraz daha duyarlı, biraz daha imtiyazlı davranmalarını bekliyoruz." dedi.

Servi şoförlerini denetlediklerini belirten Selçuk, "Gerekli eksikliği bulunan arkadaşlara bu anlamda cezalar kesiliyor. Düzeltilmesi için gereken ikazlar yapılıyor. İzinler veriliyor. Arkadaşlarımız bu hususta eksikliklerini tamamlıyorlar." ifadelerini kullandı.

"SERVİS ŞOFÖRLERİNE BELLİ BİR DEĞERLENDİRME SÜRECİNDEN SONRA GÖREV VERİYORUZ"

Öğrenci servisine şoför alırken bir takım kriterlerin olduğunu ifade eden Selçuk, "Şoför alırken olması gereken bir takım kriterler vardır. Bu kriterler psikoteknik, SRC, sabıka kaydı ve deneyimi ehliyetin kaç yıllık olduğu, bunlarla ilgili gerekli bilgileri aldıktan sonra şoför arkadaşlara belli bir değerlendirme sürecinden sonra görev veriyoruz. Şu an şehrimizde bin tane plakı araç bulunmaktadır. Bunun 600 ila 700 arası aktif olarak öğrenci servisi yapmaktadır. Diğer araçlı plakalar da resmi kurumlarda personel taşımacılığı gibi hizmet vermektedir." diye belirti.

"RAYİÇ BEDELLERİNDEN DOLAYI SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

Rayiç bedellerinde yıllardan beri Diyarbakır’ın farklı tutulduğunu ve bundan dolayı sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Selçuk, şunları ifade etti:

"Rayiç bedeli kimi şehirlerde tam net değil. Örneğin, 0-1 kilometre çeken yol, maalesef bizim burada işe verilen önemden dolayı mıdır, önemsizlikten dolayı mıdır bilmem ama bizim henüz daha rayiç bedelimiz 2 gün önce belli oldu. O da 2015 yılının rayicini tekrardan vermişler. Bu anlamda şoför arkadaşlar problem yaşıyor. Yani genel anlamda bir sıkıntı var. Hizmet verebilmek için hizmetin karşılığını almak gerekir. Arkadaşlar da bu hizmetin karşılığını alamadığı için kural ihlallerine meyillidirler. Kural ihlali ise fazla öğrenci taşımakla açıklarını kapatıyorlar. 0-1 kilometre şu anda 65 TL iken İstanbul ve İzmir’de 0-1 kilometre 170 veya 140 TL’dir. Neticede buradaki arkadaşım da aynı vergiyi verip, aynı mazotu yakıyor, aynı hizmeti veriyor. Bu aradaki uçurum, fark tabi ister istemez akılarda soru işareti uyandırıyor."

Bir diğer firma yetkilisi Salih Savcı ise öğrenci taşıyan şoförler için eğitimin önemine vurgu yaparak, kaliteli hizmetin eğitimli personelle verilebileceğini ifade etti.

"NE KADAR EĞİTİMLİ PERSONELİNİZ OLURSA O KADAR KALİTELİ HİZMET VERİRSİNİZ"

Savcı, sözlerine şöyle devam etti: "Hizmet kuruluşlarında kaliteli bir hizmet verebilmek için, eğitimli bir eleman kitlesine sahip olmak gerekir. Ne kadar eğitimli personeliniz olursa o kadar kaliteli hizmet verirsiniz. Hizmet sektörlerinde ilerleme aşamasında her yıl daha güzel adımlar atılabilir. Hem firmaların kendi arasında hem de çalışan arkadaşlarla ilgili eğitim süreci olabilir. Onlara sezon başlamadan önce bir seminer ya da kendi aralarında bir eğitim kursu verirlerse ve personel alımlarında daha dikkatli olunursa kaliteli bir hizmet ortaya çıkar." dedi.

"ÇOCUKLAR SERVİS SÜRÜCÜLERİNE EMANETTİR"

Veliler ile servis sürücüleri arasında daima bir irtibatın olması gerektiğini belirten Savcı, son olarak şunları söyledi:

"Veliler çocuklarını zamanında servis şoförüne teslim etmelidir. Öğrencinin eve geleceği saatte onlar da hazır olmalıdır. En azında dışarıda olabilecek olumsuzluklara karşı öğrenci velinin gözetiminde olur. Öğrencinin okula gitmeyeceği günlerde şoför bilgilendirilmelidir. Öğrencinin sıkıntısı olduğunda da şoför arkadaşın veliyi bilgilendirmesi gerekir. Bizler bunlara dikkat etmek zorundayız. O çocuklar bizlere ailelerin emanetidir. Araç şoförleri bu bilinçle hareket etmelidir. Tabi bazı olumsuz olaylardan dolayı servis şoförlerine karşı kötü bir algı oluşmuş, bunu ortadan kaldırmak zaman alır. Ne kadar hizmetinizde kaliteli olursanız olun başka birsinin yapacağı yanlış size de mal oluyor. Yapacak çok fazla bir şey yok."  (İLKHA)

Kaynak: Diyarbakır Söz