Bilgisayar oyunlarında ya da anlamsız sohbetlerle geçirilen zamanın kayıp olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Acar Baltaş’ın eğitimle ilgili kaygıların arttığı bu dönemde önerileri şöyle:
- PROGRAM YAPIN: Güne program yaparak başlayın ve bu programı bir gün önce yapın. Böylece uyku zamanı da belirlenmiş olur. Güne programla başlamak hayatı ve zamanı kontrol duygusu verir ve başarılan işlerin üzerini çizmek başarı duygusu yaşatır.
- EKRANSIZ MEKÂN BELİRLEYİN: Evin belirli bölgelerini ekransız mekanlar olarak belirleyin. Örneğin yemek odası ve masasında ekran sınırlaması getirin.
- EKRANSIZ ZAMAN BELİRLEYİN: Belirli saatleri ekransız zaman olarak belirleyin ve ekranla hiç ilişki kurmayın. Ancak bütün bunların taraflar arasında yapılacak anlaşmalarla geçerli olacağını unutmamalı. Tek taraflı uygulanacak yasaklar, ev içinde çatışmaya ve ilişkilerin bozulmasına yol açar.
ÖĞRETMENLER BU HİKÂYENİN KAHRAMANI OLABİLİR
“Benzer durum öğretmenler için de geçerli. Şikayet etmek ve kurban rolü oynamak geçici bir rahatlık sağlar ancak hayat içinde bir şey kazandırmaz. Bu sürecin sonunda başarısız ve yetersiz olmak için herkesin haklı nedenleri olacak, ancak önemli olan bu koşullarda çocuklarına ve torunlarına anlatacak bir hikayenin kahramanı olacak şekilde davranmaktır. Pandemi döneminde yaşanan sorunlar çocukların yaşına göre farklılık gösterir. Küçük çocuklar açısından sosyalleşme sorunları yaşanır. Orta ve üst gelir düzeyinde on yaşından itibaren sosyal medya ve bilgisayar oyunlarında geçen zamanın artması ve anne babaların bunu kontrol etmek konusunda çaresiz kalması, gençlerin geleceği açısından önemli bir sorun. Düşük gelir gurubunda ise eğitime ulaşma zorluğu en yaşamsal sorun. Bence de en büyük sorun budur. Çünkü yaşıtlarıyla aralarındaki farklar kapatılması güç şekilde açılıyor.”
Kaynak: Diyarbakır Söz