11 ayın sultanı Ramazan’ı karşılamaya sayılı günler kaldı. Uzun saatler aç kaldığımız ve beslenme düzenimizin değiştiği bu dönemde dengeli bir şekilde beslenmek çok büyük önem taşıyor. Uzmanlar pek çok konuda uyarı yapsa da ne yazık ki hepsini uygulayabilen çok az kişi var. Biz de sizler için uzmanların sunduğu önerileri derledik. İşte, Ramazan’da sağlıklı beslenmek için 10 ipucu...
Oruçlu olmadığımız günlerde, eksik aldığımız besinleri gün içinde ara öğünlerde veya ana öğünlerde tamamlama fırsatımız oluyor. Fakat Ramazan ayında öğün sayımız düşüyor. Bu durumda özellikle Ramazan ayında dengeli beslenmek oldukça önemli.
Ramazan’da Sağlıklı Beslenmek İçin 10 İpucu
- Ramazanda öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğün şeklinde düzenlemeliyiz. Böylece gün içinde vücudumuza gerekli olan besin öğelerini üç öğüne bölerek tek bir öğüne yüklenmemiş oluruz.
- Hem açlık süremizi hem de metabolizma hızımızı korumak adına sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
- Sahurda yemek olarak, az yağ ile yapılmış zeytinyağlı yemekler, çorba veya hafif kahvaltı seçeneklerinden birini tercih etmek doğru olacaktır. Ayrıca susuzluğumuzu tetikleyecek tuzlu ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmamız gerekiyor.
- Sahurda çok baharatlı ve çok tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıyız. Yoğun bir tempoda çalışanlar, fiziksel güç harcayarak terleyen kişiler muhakkak iftar ve sahur arasında yeterli su tüketmeliler.
- İftar öğünü de sahur kadar önemlidir. Hafif bir çorba ile başlamak orucumuzu açıp bir süre ara verdikten sonra ana yemeğe geçmek çok doğru bir tercih olacaktır. Oruç açarken boş mideyi bir anda doldurmak şeker yükselmelerine, ani tansiyon değişikliklerine ve mide bağırsak rahatsızlıklarına sebep olur. İftardan sahura kadar öğün sayımızı artırıp aralıklarla beslenmek için özen göstermeliyiz.
- Tatlı tercihimizi iftardan hemen sonra yapmak yerine, iftardan birkaç saat geçtikten sonra ara öğün olarak tercih etmeliyiz ve şerbetli tatlılar yerine hafif meyveli tatlıları tüketmek daha sağlıklı olacaktır.
- Ramazanda hareketsiz kalmak bağırsak hareketlerimizin de yavaşlamasına neden olacaktır. Bu nedenle iftardan sonra küçük yürüyüşler yapmak sindirimimizi kolaylaştırır.
- Ramazan boyunca meyve tüketimini ihmal etmemeliyiz. Günde en az iki porsiyon meyveyi çiğ veya şeker ilave etmeden komposto olarak tüketebiliriz.
- Yaz aylarına denk gelen oruçlarda gün içinde sıvı ve mineral kaybı yaşarız. Bu durumu telafi etmek için iftar ve sahur arasında bol bol su ve ayrıca maden suyu içmeye özen göstermeliyiz.
- Ramazan ayında kalori alımını kontrol etmek ve midemizi rahatsız etmemek adına en doğru pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Doğru pişirme yöntemleri; ızgara, haşlama, fırınlama veya buğulamadır. Kızartma ve kavurma yöntemlerini, fazla yağ alımına sebep olduğu için tercih etmemeliyiz. Diyarbakır Söz okuyucularına şimdiden hayırlı ramazanlar.
Kaynak: Diyarbakır Söz