Sınır ötesi ve bölgeler arası işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik eğitim, sağlık, turizm gibi hizmet olanaklarından faydalanabilmeye yönelik stratejiler geliştirilecek. Özellikle eğitim ve sağlık kuruluşlarından sınır ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.
Kalkınma Bakanlığının koordinasyonunda hazırlanan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi doğrultusunda sınır ötesi ve bölgeler arası işbirliklerinin geliştirilmesine yönelik tedbirler alınacak. Bu kapsamda, özellikle sınır bölgelerde sosyal ve ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesine öncelik verilecek.
Mevcut sınır ticaret merkezleri altyapı, hizmet sunumu hızı ve kalitesi açılarından geliştirilecek, ayrıca yeni ticaret merkezleri oluşturulması amacıyla sınırın her iki yakasında uygun bölgeler tespit edilecek ve faaliyete geçirilecek.
İş adamlarının ve iş örgütlerinin karşılıklı ziyaretleri ve bilgi paylaşımı teşvik edilecek.
Bölge içi yeni bilgilere, haberleşme, ulaşım ve ticaret bağlantılarına erişebilirliğin ve bağlanabilirliğin güçlendirilmesi amacıyla ortak işbirliği projeleri geliştirilecek.
Ortak turizmi geliştirme çabalarını ve geleneksel ürünler için turizm ağları oluşturulacak, turizm hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla eğitim faaliyetleri yürütülecek, alternatif turizm imkanları değerlendirilecek.
- Ortak spor organizasyonlarına yeşil ışık
Tüm sınırdaş ülkelerle mevcut mekanizmalar kullanılarak işbirliği programları geliştirilecek, özellikle sınır bölgelerde ekonomik ve sosyal canlanmayı sağlayacak projelere öncelik verilecek.
Eğitim sağlık, turizm gibi hizmet olanaklarından faydalanabilmeye yönelik stratejiler geliştirilecek, özellikle eğitim ve sağlık kuruluşlarından sınır ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak faydalanmalarına olanak sağlanacak.
Ortak kültür öğelerinin öne çıkarılması suretiyle kültürel ağlar kurulmasına çalışılacak, bu amaçla kültür ve eğitim amaçlı girişimler desteklenecek.
Komşu ülkelerle ortak fuar, festival, spor etkinlikleri ve benzeri organizasyonlar düzenlenecek, bazı spor dallarında uluslararası organizasyonların düzenlenmesi amacıyla ortak başvurular yapılabilecek.
- Sınırda bekleme süresi kısalacak
Mevcut sınır kapılarının fiziksel ve teknolojik altyapıları iyileştirilecek, ihtiyaç olan alanlarda yeni sınır kapıları açılacak, bu suretle sınır kapılarında bekleme süreleri en aza indirilecek, kaçakçılık ve benzeri yasadışı faaliyetler önlenecek.
Sınır ötesi işbirliği program alanının ekonomik potansiyelinin artırılması için ortak altyapılar tesis edilecek ve havalimanı gibi mevcut altyapıların ortak kullanımı teşvik edilecek.
Sınır bölgelerde lojistik merkezlerin oluşturulması, lojistik hizmetlerin sunumunun geliştirilmesi, karşılıklı olarak ulaşım akslarının ve toplu taşıma imkanlarının geliştirilmesi sayesinde erişilebilirlik artırılacak ve ülkeler arası ticaret kolaylaştırılacak.
Doğal kaynakların, kültürel ve tarihi mirasın sürdürülebilir kullanımı için kapasitenin artırılması amacıyla kamu kurum kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler arası işbirliği mekanizmaları tesis edilecek.
Uygun olan yörelerde katı atık ve atık su sistemleri yönetiminde işbirliği sağlanarak, ortak bertaraf, geridönüşüm, içme suyu ve arıtma tesisleri kurulacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz