Bir çok ünlü aktörden daha çok tanınan sosyal medya fenomenleri, reklam sektöründe de artık ünlülerden daha çok tercih edilir oldu.
Ünlü markaların reklam harcamalarında da artık televizyon ikinci sıraya gerilerken, sosyal medya reklamcılığı şu an ilk tercih edilenlerden.
TÜRKİYE'DE 170 BİN YAKIN SOSYAL MEDYA FENOMENİ
Influencer pazarlaması Creatorden'in 2023 yılı raporuna göre Türkiye'de yaklaşık 170 bin influencer bulunuyor.
Instagramdaki influencerların yüzde 64'ünü kadın, 36'sını erkek kullanıcılar oluştururken kadın kullanıcı oranı Facebook'ta yüzde 25, TikTok'da yüzde 48 seviyesinde.
Yaşa göre incelendiğinde TikTok'taki influencerların yüzde 41,3'ünün 18-24 yaş, yüzde 38,5'inin 13-17 yaş aralığında olduğu görülürken YouTube'da ağırlık yüzde 52,6 ile 18-24 yaş aralığında. Instagram'da ise kullanım 18-24 yaş için yüzde 31,3, 25-34 yaş için yüzde 41,9 seviyesinde.
Yine aynı firmanın raporuna göre Türkiye'de faaliyet gösteren global ölçekteki firmaların reklam verme konusunda ilk tercihleri sosyal medya fenomenleri oldu.
DİLAN POLAT VE BENZERİ OLUŞUMLAR
Türkiye kamuoyunun da yakından bildi Dilan Polat güzellik merkezlerinin hızlı yükselişi ve yayılmasının en büyük etkeni instagram ve facebook gibi sosyal medya mecraları üzerinden yapılan paylaşımlar. Bunu gören diğer girişimciler de aynı Dilan Polat gibi güzellik merkezi ve benzeri girişimler yaparak hem milyonlarca takipçi hem de milyonlarca liralık reklam bütçesi aldılar.
YAPAY ZEKANIN HIZLI YÜKSELİŞİ
Yapay zekanın teknolojinin her yerine çok hızlı bir şekilde girmesiyle beraber reklam sektöründe de kendini göstermeye başladı. Bunların örneklerinden Çinli dijital şirket Alibaba, yapay zekayı kullanarak sanal sosyal medya yıldızları yarattı.
Yapay zeka modeli, ünlü Tiktoker'ların videolarıyla beslendi ve onların danslarını ve hareketlerini aldatıcı derecede gerçekçi bir şekilde taklit edebiliyor. Zaten önde gelen bir yapay zeka fenomeni var: Aitana Lopez. Lopez'in Instagram profili 2023 Haziran'dan bu yana yayında.
Yapay zeka modelinin bugüne kadar 237 binden fazla takipçisi var ve yaratıcılarına göre ayda 1000 avro kazanması bekleniyor.
AL PACİNO, SİMONE VE 2002'DEKİ YAPAY ZEKA
Aslında yapay zeka reklamcılığının ilki aslında bir dönem Al Pacino'nun başrolünü oynadığı Simone filmiydi. Oscarlı ünlü oyuncunun oynadığı filmde Simone isimli yapay zeka ürünü bir kadının nasıl yıldızlaşarak Hollywood'da yükseldiği anlatılıyordu.
Her ne kadar son yıllarda yapay zekanın popülerliği artsa da 2002 yapımı Simone filminde yapay zekanın neler yapabileceği 20 yıl öncesinden gösterilmişti bizlere...
28 MİLYAR DOLARLIK REKLAM SEKTÖRÜ
Şu anda dünya çapında yeni reklam türüne akan bütçeler 28 milyar doların üzerinde. Statista verilerine göre, bu rakamın 2028'e kadar 48 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sosyal medya fenomenleri belirli hedef gruplara özenle çekilmiş ve dolayısıyla pahalı bir televizyon reklamından daha kesin ve hızlı bir şekilde ulaşıyor.
Pazar küçük olsa da güvenilirlikleri sayesinde sosyal medya fenomenleri halen aranan reklam ortakları arasında yer alıyor.
KHABANE LAME'NİN 2,4 MİLYAR BEĞENİ İÇİN TEK KELİME ETMESİNE GEREK KALMIYOR
Dünyada en tanınmış fenomenlerden biri olan Khabane Lame'nin 2,4 milyar beğeni için tek kelime etmesine gerek kalmıyor.
Dünyanın en büyük sosyal medya yıldızlarından olan Lame, gözlerini açıyor, kaşlarını çatıyor, omuzlarını kamburlaştırıyor ve kollarını sallıyor. Videoları ise genellikle 20 ila 40 saniye uzunluğunda.
Lame, internette taklitler yapıyor, garip şekilde tıraş olan veya çiçeklerini yanlış sulayan insanlarla dalga geçiyor. Lame'yi Tiktok'ta yaklaşık 162 milyon, Instagram'da 80 milyon ve YouTube'da 6,7 milyon kişi takip ediyor.
Lame, son olarak Torino'nun dışındaki bir kasaba olan Chivasso'daki bir fabrikada garson ve cam temizleyici olarak çalışıyordu. 2020 baharında karantina nedeniyle işini kaybedince videolar yayınlamaya başladı.
2022 yazında Amerikalı moda fenomeni Charli D'Amelio'yu geride bırakan Lame, dünyanın en büyük Tiktoker'ı oldu.
Bu arada 23 yaşındaki genç, gençlere yönelik iki çizgi roman yayınladı, Cannes Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı, makarna markası Barilla'nın tanıtımını gerçekleştirdi, kripto borsası Binance ve Alman moda şirketi Hugo Boss'un marka elçisi oldu.
GÖNDERİ BAŞINA 750 BİN DOLAR
Khabane Lame, artık sponsorlu videoları daha sık yayınlıyor. Fortune'un daha önce yayınladığı bir rapora göre, Lame, bir gönderi başına 750 bin dolara kadar para alıyor.
Rapora göre Hugo Boss, Lame'ye Milano Moda Haftası'nda modellik yapması ve bununla ilgili bir video yayınlaması için 450 bin dolar ödedi.
Hugo Boss miktar hakkında yorum yapmazken, son yıllarda şirket, pazarlamasını genç hedef gruplara açılacak şekilde yeniden düzenledi. Boss yetkilileri, bunu başarmak için "birçok farklı etkileyiciyle" çalıştıklarını ifade etti.
Boss için yeteneklerin seçilirken "markalarımızın değerlerini bünyesinde barındırmaları" çok önemli. Lame, Y kuşağı tarafından çok iyi karşılanıyor, mizahı "herkesin anladığı ve birçok insana hitap eden" bir dil olarak görülüyor.
Lame'nin hedef kitlesi ne analog ne de dijital versiyonda gazete okumuyor ve doğrusal televizyon izlemiyor, bunun yerine Tiktok ve Instagram'da geziniyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz