Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından edinileni bilgiye göre, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerin en büyük gelir kaynakları arasında termal turizm dikkati çekiyor.
Başta Almanya olmak üzere yurt dışında geniş bir alanı kapsayan tesislerde, kür merkezleri, kür parkları, su parkları, binicilik parkları, yüksek yatak kapasitesine sahip oteller, hastane, klinik oteller, konser salonları, ibadet yerleri yer alıyor. Bu tesislerde ziyaretçilere hem sağlık hem dinlenme hem de eğlence bir arada sunuluyor.
Termal kentler oluşturulacak
Kaynak potansiyeli açısından Avrupa'da birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada yer alan Türkiye'de de tesislerde, yurt dışındaki örneklerde olduğu gibi birçok aktivitenin bir arada bulunması için alt yapı çalışmalarına başlandı.
Alanda hukuki düzenlemelerin yapılması ve gerekli yönetmeliklerin hazırlanmasının ardından söz konusu tesislerin hangi şartlara sahip olması gerektiği belirlendi. Yapılan düzenlemeler sonrasında, tesisleri yaşlı ve sağlık sorunu bulunan kişilerin yanı sıra genç ve sağlıklı bireylerin tercih etmesi için hedef grup genişletildi. Bu şekilde tesislerde ortalama kalış süresinin de artırılması amaçlandı.
- "Termal turizm master planları hazırlandı"
Uluslararası standartlarda termal tesislere sahip termal kent niteliğindeki destinasyonların oluşturulabilmesi ve Avrupa ülkeleri ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı ana kararları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından termal kentler oluşturulması kararlaştırıldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz