DİYARBAKIR-Urartular, Medler, Roma, Bizans ve Osmanlılar gibi birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın küçük, tarihi ve turistik ilçesi Eğil, turizm cenneti olmasına rağmen bölgede yaşanan terör olayları yüzünden hakettiği ilgiyi bu sezon göremedi. Antik Eğil İlçesi güzellikleriyle, Asurlular'dan kalma kale ve birçok antik mağara, kral mezarları ve büyük kaya kütlesine çizilmiş kral kızı figürüyle yerli ve yabancı turistlerin merak ettiği önemli turizm merkezlerinden biri durumunda.
PEYGAMBER VE KRALLAR KENTİ
Yaz ve bahar aylarında motorlu ve motorsuz yamaç paraşütü sevenlerin büyük ilgi gösterdiği Eğil İlçesi'nde dağ yürüyüşü yapmaya elverişli büyük kanyon ve coğrafik bir yapıyı da bünyesinde barındırıyor. Peygamberler şehri olarak da bilinen Eğil İlçesi'nde Asurlular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Büyük Selçuklu Devleti, Nisanoğulları Beyliği, Akkoyunlular ve Safeviler gibi eski medeniyetlerin günlük yaşamından kesitlerin izlerini de günümüze taşıyan nadir yörelerden biri konumunda.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük şehri Diyarbakır'a bağlı küçük bir ilçe olan Eğil'in kuzeyinde Dicle Nehri (Dicle Baraj Gölü) ve Dicle ilçesi, doğusunda Hani ve Hazo ilçeleri, batısında ise Ergani ilçesi yer almaktadır Denizden yüksekliği 825 metre olan ilçenin iklimi karasal olup; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.
EĞİL'DEKİ TARİHİ YAPILAR
Eğil ilçesinin eski adı değişik kaynaklarda; Angel, Angl, İggel, Aggilene, Encil, Gel, Agel biçiminde yazılmasına rağmen Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde ilçenin adı Gel olarak geçer. Gel ismi günümüzde ilçe halkı tarafından kullanılmaktadır.
Dicle Nehri üzerinde faaliyete geçen Kralkızı ve Dicle Barajları'nın faaliyete geçmesiyle birlikte baraj gölünde biriken sular, tarihi eser zengini Eğil İlçesi'ni bir anda sahil kenti de yaptı. Yaz mevsiminde bölgedeki insanların, özellikle hafta sonu tatilcilerinin uğrak merkezi haline gelen Eğil, bölge genelinde bu yıl yaşanan terör olayları nedeniyle bu mevsimde beklediği ilgiyi bulamadı.
Kaynak: Diyarbakır Söz