Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırladığı "Terörle Mücadelede Müzik, Diyarbakır İçin Pilot Uygulama Önerisi" adlı projesini Kalkınma Bakanlığına sunan Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musiki Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Doç. Dr. Timur Vural, bir sempozyum dolayısıyla geldiği Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, terörle mücadelenin sadece silahla yapılamayacağını söyledi.
Terörle mücadelede en önemli ayağın önleyici tedbirler olduğuna dikkati çeken Vural, terörü önleyici tedbirler kapsamında sosyal politikaların büyük önem taşıdığını kaydetti.
Vural, müziğin insanların davranışları üzerinde oldukça etkili olduğunun bilimsel olarak belirlendiğini ifade ederek, öğrencilerin popüler müzik kültürü ile sosyalleşmeleri ve kendilerini ifade etmeleri durumunda sosyal alanda tatmin olmuş birey haline geleceklerini dile getirdi.
"Yaptığımız araştırmalarda terörle mücadelede önleyici tedbirler alanında yapılan çalışmalarda güzel sanatların genelde ötelendiğini ve çok az çalışma yapıldığını gördük." ifadesini kullanan Vural, bu amaçla SODES kapsamında "Terörle Mücadelede Müzik, Diyarbakır İçin Pilot Uygulama Önerisi" adlı projeyi hazırladıklarını aktardı.
Projenin 7. ve 8. sınıflardaki öğrencilere gitar, flüt, bağlama gibi müzik aletleri eğitimi ve popüler müzik parçalarını seslendirmeye yönelik bir pilot uygulama önerisinin yer aldığını işaret eden Doç. Dr. Vural, projenin kabul edilmesi durumunda Diyarbakır'da ilk olarak 8 okulda yürütüleceğini kaydetti.
- "Müzik çok önemli bir silah"
Pilot uygulamanını başarılı olması halinde projenin Diyarbakır'daki 447 bin öğrenciyi kapsayacak şekilde yürütüleceğini dile getiren Vural, şöyle konuştu:
"Bu öneri sayesinde çocuklarımızın daha sosyal birey olmaları ve toplumda kendilerini daha iyi ifade etmeleri için çalışıyoruz. Projenin gerçekleşmesi için Kalkınma Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının desteğine ihtiyacımız var. Müzik öğretmenlerimizin tabanında yapılacak uygulamayla 2 yıl içinde tüm Diyarbakır'a yayılmasını istiyoruz."
Çocukların terörden uzak ortamda yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Vural, "Bunun için de müziği kullanmak istiyoruz çünkü müzik çok önemli bir silah. Doğu insanımızın müzik yeteneği çok fazla, bu konuda çok başarılılar. Bu yeteneklerini kullanabilirlerse çok başarılı olurlar." ifadesini kullandı.
Vural, müziğin silahlı mücadele kısımında etkili olacağına yönelik düşüncesinin bulunmadığını belirterek, "Biz terörden temizlendikten sonra işin içine gireceğiz." dedi.
Doç. Dr. Timur Vural, şöyle devam etti:
"1 yıl sonra ülkemiz sükunet ortamına döndüğünde bu çalışmalar önleyici faaliyet olacak. Özellikle küçük çocuklarımızın beyninde sanatsal ışıklar yakmak istiyoruz. Kültürel değişimin sonuçları bir veya iki yılda olmaz. 5, 10 veya 15 yıl geçmesi lazım. 15 yılın sonunda tamamen bir kültürel değişim yakalanır. Gerçekleştireceğimiz projeyle ülkemizdeki yaşama tarzını ve müzik sanatını öğrenecek çocuklarımızın dağa çıkmalarının önüne geçileceğine inanıyorum."
Kaynak: Diyarbakır Söz