Sivil toplum örgütlerinin enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlama yolunda toplumun değişik katmanlarıyla buluşmaya olanak yarattığını belirten Yıldız, derneğin de bugüne kadar faydalı faaliyetlerde bulunduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ölçülebilir 15 milyar lira civarında yıllık yapabileceği enerji tasarrufu olduğuna dikkati çeken Yıldız, bunun çok ciddi ve büyük bir rakam olduğunu vurguladı. Bakan Yıldız, ''Türkiye'nin ithalatının enerji kalemlerinde 60 milyar dolarlar civarında olduğu bir ortamda bütün bu rakamlar daha da önem kazanmış oluyor'' diye konuştu.
Refah seviyesinden ödün verilmeden birçok alanda enerji tasarrufu konusunda yapılabilecekler olduğunu anlatan Yıldız, israfa yol açmadan kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını önemsediklerini söyledi.
Nükleer enerji protestoları
Bakan Yıldız, nükleer enerjiye yönelik protestolara ilişkin bir soru üzerine, Fukuşima kazasının tüm dünyaya daha dikkatli olunması gerektiğini öğrettiğini belirtti.
Nükleer güç santrallerinin yapımı, enerjide kaynak çeşitlendirmeyle alakalı kararlılıklarında herhangi bir değişme olmadığını ifade eden Yıldız, buna karşın belki de artı 1 yıla mal olacak şekilde daha titiz bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi. Yıldız, şunları kaydetti:
''Hiç şüphesiz ki içerdiği risklerden dolayı ister binde 1, isterse yüzde 1 olsun mutlaka Türkiye'nin en güvenli binasını, yapısını nükleer güç santrallerinde yapmak durumundayız. Allah vermesin 7,4'den daha büyük bir deprem Türkiye'de olmadı, inşallah o da olmaz. Ama biz 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olabilecek bir binayı, yapıyı kurguluyoruz.
Sivil toplum örgütlerimizin farklı fikirleri olacaktır. Biz bunu toplumumuzun bir zenginliği olarak görüyoruz. Bugün bakanlığımıza geleceklerse de ben Bakanlar Kuruluna geçeceğim ama arkadaşlarımız gerekli ikramları yapacaklardır. Biz bu konuda herhangi bir endişemiz sıkıntımız olmaz. Herkes her konuda aynı şekilde düşünecek diye bir kaide yok. Ama dikkat ederseniz sivil toplum örgütlerimizin 'biz nükleer güç santrallerini destekliyoruz' diye bir gösterisi söz konusu değil, 'biz istemiyoruz' diyen arkadaşlarımızın gösterileri genelde söz konusu. O açıdan toplumumuzun tamamını yansıtıyor gibi bir intiba uyandırmaları doğru değil. Onların burada bulunmaları, televizyonlarda çıkıp basın yoluyla fikirlerini söylemeleri son derece tabidir, hayatın bir gerçeğidir, bizim için de bir renktir, çeşitliliktir. Biz bunları hep saygıyla karşılıyoruz ama yolumuza devam edeceğiz.''
Yurt dışına 100 öğrenci daha gönderilecek
Bakan Yıldız, bu konudaki kararlılıklarının bir göstergesi olarak şu ana kadar bu alanda Rusya'da eğitim gören 114 öğrenciye yenilerinin ekleneceğini söyledi.
Bu hafta 100 öğrencinin daha kabulünü gerçekleştireceklerini bildiren Yıldız, bu kontenjan için yaklaşık 4-5 bin kişilik bir müracaat beklediklerini ifade etti. Yıldız, özellikle fizik ve matematik gibi bölümlerden öğrencileri ve eğitim almış kişileri Moskova'da eğitime göndereceklerini belirtti. İlerleyen dönemde Türkiye'de bu eğitimlerin verileceği bir yapıyı kurmak istediklerini dile getiren Yıldız, nihai hedefin 600 mühendisi 2023'e kadar hazırlayıp nükleer güç santralinin her biriminde çalışabilecekleri bir organizasyonu sağlamak olduğunu kaydetti.
Sinop'a yapılması planlanan santral
Taner Yıldız, Sinop'a yapılacak nükleer santral konusunda da Kanada'nın şu anda yarıştan koptuğunu, 3 ülkenin ise yarışa devam ettiğini söyledi. Bu ayın sonuna doğru belki bir ülkenin daha yarıştan kopabileceğini ifade eden Yıldız, ''Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine ve ilerlemesine katkı koyacak bir uluslararası anlaşmayı bu ayın sonunda biraz şekillendirmiş oluruz diye düşünüyoruz. Tabi rekabet daha da artmazsa'' dedi.
Bakan Yıldız, yalıtım konusundaki bir soruya karşılık, yeni binalar açısından getirilen zorunluluk nedeniyle bu açıdan bir sorun olmadığını, eski binalarla açısından ise banka ve finans kuruluşlarıyla görüşerek onları sürece katmak istediklerini belirtti. Yıldız, ''Ne kadar başarılı olunabilir bunu biraz zaman gösterecek'' diye konuştu.
Enerjiye yapılan yatırımların, verimliliğe dönük yapılacak çalışmaların karşılığını alınmasının 2-3 yılı geçmediğine dikkati çeken Yıldız, vatandaşlara bu durum anlatıldıkça rağbetin de artacağına inandıkları vurguladı.
İleri saat uygulaması
Basın mensuplarının ileri saat uygulamasıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Yıldız, şöyle konuştu:
''İleri saat uygulamasıyla alakalı biz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak görüşlerimizi bildirdik. Bakanlar Kurulu'nda diğer bakanlıklarla da tabi değerlendiriliyor. Bizim görüşümüz enerji tasarrufu açısından artık yeknesak bir hale gelmek. Ama bu yıl içerisinde yine ileri ve geri saat uygulamaları yapılacak, önümüzdeki yıl için de tekrar değerlendireceğiz.
Yeni projeler yolda
Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, konuşmasında, derneğin, Türkiye'de enerjinin verimli kullanılmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.
Enerjinin daha çok ama daha bilinçli kullanılması gerektiğine inandıklarını vurgulayan Çağlar, yeni yönetimlerini kabul eden Bakan Yıldız'a teşekkür etti.
Enerji verimliliği konusundaki projeleri hakkında bilgiler veren Çağlar, ''Enerji Hanım'' projesi kapsamında Haziran sonuna kadar programlarını tamamlayacaklarını bildirdi. Çağlar, yalıtım, sanayi ve ulaşımda enerji tasarrufuyla ilgili çalışmalara başladıklarını kaydetti.
Konuşmaların ardından Çağlar, derneğin yeni logosunu tanıtıp, Bakan Yıldız'a derneğin onursal başkanlık belgesini verdi.
Kaynak: Diyarbakır Söz