DİYARBAKIR-Güneydoğu bölgesinde özellikle kırsal kesimde, vatandaşlar, aşırı sıcaklar karşısında hem maliyeti düşük, hem de ısıyı muhafaza etmesi bakımından kerpiçten yapılan evleri tercih ediyor.
Çok eski çağlardan beri yapı malzemesi olarak kullanılan kerpiç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kırsal kesiminde hala tercih ediliyor.
Toprağın su ile karıştırılarak oluşturulan çamura saman serpilip kalıplar halinde güneşte kurutularak hazırlanan kerpiç, daha çok köy evlerinin yapımında kullanılıyor.
Kızıltepe'nin Alakuş Mahallesi sakinleri de aşırı sıcakların etkisini yaşadıkları kerpiç evlerde en aza indirmeye çalışıyor.
Mahalle sakinlerinden Abdulvehap Yusufoğlu, yaklaşık 46 yıldır kerpiç evde yaşadıklarını anlattı. Isıyı koruması bakımından kerpiç evlerin tercih edildiğini kaydeden Yusufoğlu, şöyle dedi:
"İlk yapıldığında ben çocuktum. Evin üstü direkler, toprak ve samanla kapatıldı. Bu evler hem kışa hem yaza karşı oturabilecek şekildedir. Elektrik olmadığı zaman betonarme evde yaşayan komşularımız kışın soğuktan yazın sıcaktan dolayı bizim eve geliyorlar. Toprağa samanı karıştırıp çamur hazırlayıp sıva yapıyoruz."
"KERPİÇ EVLER SAĞLIK AÇISINDAN DA İYİ"
İnşaat Yüksek Mühendisi Ahmet Korkut da kerpiç evlerin özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde kullanıldığını yapıldığını kaydetti.
Bu evlerin maliyetinin düşük olduğunu ifade eden Korkut, şunları söyledi:
"Kerpiç evler yazları çok sıcak olan bu bölgelerde içeride bir serinlik sağlıyor. Betonarme gibi sıcağı hapsetmiyor. Bu kerpiç evlerin böyle bir avantajı var. Yazın serin kışın sıcak tutuyor. Kerpiç aynı zamanda rutubetlenmeyi önlediğinden bununla yapılan evler daha sağlıklı oluyor. Burada yaşayanlar da romatizma hastalığı pek görülmez."
Kaynak: Diyarbakır Söz